Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Premie belangrijkste reden voor overstap zorgverzekeraar

Mark van Dorresteijn
De hoogte van de premie blijkt verreweg de belangrijkste reden voor de overstap naar een andere zorgverzekeraar. De afgelopen maanden wisselde 7,6 procent van de verzekerden van zorgverzekeraar. Dat stelt het Nivel na onderzoek onder 1250 verzekerden.
Premie belangrijkste reden voor overstap zorgverzekeraar

De premie wordt door 52 procent genoemd als reden om over te stappen. Volgens onderzoekster Judith de Jong loont het om te wisselen. “In 2011 steeg de gemiddelde jaarpremie van de basisverzekering met 9,1 procent tot 1.256 euro. Dat is de grootste premiestijging sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006. Daarbij zijn de verschillen tussen verzekeraars groot. Tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering zit een verschil van 276 euro per jaar.”

Verdubbeling aantal overstappen

Pieter Hasekamp, directeur Zorgverzekeraars Nederland, voorspelde al dat het aantal overstappers ongeveer zou verdubbelen. Dat laat dit onderzoek eveneens zien. In 2008 stapte 4 procent van de verzekerden over en drie procent in 2009. Dit jaar wisselde 7,6 procent van zorgverzekeraar. Nog steeds stappen jongeren vaker over dan ouderen. In de leeftijdsgroep van 18 tot 40 jaar wisselde 11,6 procent. Van de mensen tussen 40 en 65 jaar 6,4 procent, van de 65-plussers slechts 2 procent.

Overwegingen

Kwaliteit blijkt geen overweging om te wisselen. Slechts 1 procent is overgestapt vanwege de kwaliteit. De Jong: “Dit is opmerkelijk, want bij de invoering van de stelselwijziging was het nadrukkelijk de bedoeling dat mensen voor een zorgverzekeraar zouden kiezen vanwege de premie én de kwaliteit van zorg.”

Een vijfde van de ondervraagden is niet overgestapt omdat het te veel moeite zou zijn om te wisselen. Angst om niet geaccepteerd te worden of angst voor administratieve problemen speelde daarbij ook een rol. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Hasekamp: Bijna dubbel aantal wisselaars zorgverzekering

Zorgverzekeraars dreigen met premiestijging

Zorgverzekeraars ontspringen de dans

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. over hevelen naar een ander verzekeraar dat heeft geen enkele zin het word toch als maar duurder en duurder en wat denk je dan van de zorg die worden bekort en op bezuinigt
    wat heeft het dan voor zin hellemaal niks je spekt alleen de kas maar mee.en de grote kopstukken zitten in hun vuistje te lachen.wat je ook doet het heeft geen enkele zin
    en wat denk je van eigen bijdrage van 170 naar 210 euro het is niet normaal meer zelf ben ik naar den haag geweest en de grote kopstukken die zitten daar net als kleine kinderen te bek vechten van doe eens normaal man dat slaat nergen maar ook nergens op en een 2e kamerlid die zegt van dat er geld zat is en dat geloof ik direckt het wordt alleen verkeerd besteed

  2. Lees alle reacties
  3. Opmerkelijk is het wel maar verrassend niet. In de praktijk kun je met vrijwel elke polis bij vrijwel elke zorgaanbieder terecht. En die aanbieders maken geen onderscheid naar verzekeraar (dat weigeren de aanbieders). Dus als Agis investeert in betere zorg en daardoor ietsje duurder is, dan gaan verzekerden naar een andere zorgverzekeraar en maken ze gebruik van de Agis investering. Met andere woorden, de kwaliteit verschilt niet wezenlijk tussen verzekeraars en elke verzekeraar die wel investeert in kwaliteit ziet de klanten weglopen. Verzekeraars gaan zich richten op kostenreductie. Ook dat is vrijwel onmogenlijk omdat de onderhandelingsmacht van verzekeraars te zwak is. Dat blijkt ook uit het feit dat ze niet goed in staat zijn om de volumestijging te beheersen. Kortom het huidige stelsel heeft geen prikkel om de kwaliteit te verbeteren en ook geen mogelijkheden om de kosten te beheersen. De stelselwijziging is nog lang niet af.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.