Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Prestatiebonus arts geeft bestuur macht

Mark van Dorresteijn
Prestatieafhankelijke beloningen voor medisch specialisten kunnen de positie van de raad van bestuur versterken. In Duitse private ziekenhuizen krijgen bestuurders inzicht in de kwaliteit van de medisch specialistische zorg door de specialisten extra te belonen en invloed te geven op strategische besluiten.
Prestatiebonus arts geeft bestuur macht

Dat concludeert het onderzoeksbureau Ecorys in een studie voor het ministerie van Economische Zaken naar de governance-mechanismen in België, Engeland en Duitsland in drie sectoren: woningcorporaties, ziekenhuizen en voortgezet onderwijs.

Fuctioneren van specialisten

Er zijn grote overeenkomsten tussen Nederland en de onderzochte landen in de manier waarop medisch specialisten in ziekenhuizen functioneren. Ook in de buurlanden zijn specialisten sterk georiënteerd op hun eigen vakgebied en niet geneigd verantwoording af te leggen over het eigen professionele handelen. Private ziekenhuizen in Duitsland vormen daarop een gunstige uitzondering. In sommige private ketens, zoals de Rhön- en de Helios-klinieken, gebruiken de raden van bestuur prestatieafhankelijke bonussen om de relatie met medisch specialisten te verbeteren. De artsen, die in loondienst werken, geven het bestuur inzicht in de kwaliteit van de medisch specialistische zorg. Naast een prestatiebonus krijgen de specialisten ook invloed op strategische beslissingen en investeert het ziekenhuis in moderne technologieën.

Scherpe keuze op governance-gebied

Een opvallende bevinding in het Ecorys-onderzoek is dat Nederland vergeleken met België, Duitsland en Engeland vooroploopt op het gebied van governance. Dat komt doordat Nederland ziekenhuizen meer autonomie geeft, wat hen dwingt tot scherpe keuzes op het gebied van governance. Bovendien is Nedeland het enige land met een zorgspecifieke governancecode. Ecorys vindt het niet verstandig om een wettelijke governancestructuur te maken. Volstaan kan worden met een verwijzing in de wet naar de code, zodat deze niet langer vrijblijvend is.

Lokale politici

De Ecorys-onderzoekers zien niets in vertegenwoordiging van lokale politici in ziekenhuisbesturen. Voorbeelden in Duitsland en België laten zien dat politieke kleur en belangen dan te veel een rol gaan spelen. Bovendien laat de professionaliteit te wensen over. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Orde: ‘Specialisten stellen zich kwetsbaar op’

Specialisten willen niet in loondienst

VWS geeft bestuur meer macht over specialist

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

14 REACTIES

  1. Loon naar werken is niet alleen in de zorg een goed idee. Laat kwaliteit en prestatieniveau maar eens voor iedereen bepalend zijn voor het inkomen. Want zeg nou eerlijk – wat voor motivatie heeft iemand nog om een “stapje extra” te doen als de directe collega, die wat meer slijmt bij de teamleider méér credits krijgt dan degene die zich voor het werk en de organisatie wil inzetten?

  2. Lees alle reacties
  3. ik denk dat er eerst onafhankelijke onderzoeken gedaan moeten worden. ik zit 40 jaar in de verpleging en vind dat er flink gesjoemeld wordt met de zogenaamde kwaliteitscontroles.Als ik patienten spreek over eenziekenhuis/afdeling van een ziekenhuis,dan kan ik niet geloven als ik darna lees dat dat betreffende zkh zo goed presteert. de klanten vertellen anders, en vaak zijn dat mensen die zelf goed opletten en controleren.

  4. Kwaliteit belonen is m.i. de enige adequate prikkel in de gezondheidszorg. De zorg wordt er beter en ook nog eens goedkoper van. Er zal echter nog veel gedaan moeten worden aan een goede administratie van kwaliteit zzonder overdreven buraeucratie en het definieren wat goede kwaliteit is, is dat puur medische uikomst, of effeicientie, of patient bejegening?
    Doen!

  5. BenBau is volgens mij een grfrusteerde manager die hunkert naar een beetje macht om uit te kunnen oefenen omdat hij thuis zwaar onder de plak zit…
    Bovendien is de NL medische zorg van topkwaliteit tegen een zeeeer scherpe prijs. Een combinatie die uniek is in de wereld.

  6. Op dit soort uitspraken zit echt niemand te wachten. Al die wanpresterende dokters? Waar haal je het vandaan? Er is de laatste jaren enorm veel veranderd in dit opzicht. Dokters zijn helemaal niet tegen verantwoording afleggen over hun professionele handelen.

  7. “Al sinds we de gezondheidszorg in Europa zijn gaan meten, behoorde Nederland tot de top van de ranglijsten. Dit jaar wint Nederland met een tot nu toe ongekende voorsprong op de tweede plaats,” aldus dr. Arne Björnberg, onderzoeksdirecteur van de Euro Health Consumer Index. “Nederland is de absolute winnaar op het gebied van aanbod en dekking van diensten, waaruit blijkt dat de recente herziening van de gezondheidszorg lijkt te werken,” zo concludeert hij.

  8. Daar zitten we echt op te wachten! De Nederlandse zorg staat in de wereld slecht bekend en is bovendien erg duur in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika. De managers cq. het bestuur zullen voor de lang verwachte cultuuromslag gaan zorgen bij al die wanpresterende dokters.
    NOT!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.