Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Prikkelend’ Zorginnovatieplatform gaat van start’

Innovaties in de zorg zijn dringend noodzakelijk maar ze gaan nog niet snel genoeg. Het Zorginnovatieplatform, kortweg ZIP genoemd, moet daar verandering in brengen. Gisteren gaven minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker in Den Haag het startsein voor het nieuwe platform.
‘Prikkelend’ Zorginnovatieplatform gaat van start’

Innovaties verbeteren de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid, zo stellen de bewindslieden. Bovendien moet de inzet van Ict en nieuwe technologieën de personeelsschaarste in de zorg opvangen en de werkdruk verminderen. Vws trekt de komende vijf jaar tweehonderd miljoen euro uit om de zorg te ‘prikkelen’ tot vernieuwing.

Voorop lopen

Het zorginnovatieplatform gaat bestaan uit veertien leden uit de zorg, het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid. Elf leden zijn inmiddels bekend. Het ZIP gaat zich richten op ketenzorg rondom chronische aandoeningen en op kwetsbare ouderen. “Optimaal benutten van ict en nieuwe technologie zorgt voor een win, win situatie” zegt minister Klink. “De patiënt profiteert ervan en de instelling kan er doelmatiger door werken”. Bovendien is innovatie goed voor de versterking van de concurrentiepositie van Nederland, zo hield de minister de aanwezigen voor. Klink: “Overal in Europa en in Amerika wordt gezocht naar ‘arbeidsmarktbesparende technologieën’ om krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Waarom zouden wij daarin niet voorop lopen?”

Tussen de oren

Tot voor kort bleef innovatie volgens de minister en staatssecretaris vaak beperkt tot ‘initiatieven van gemotiveerde enkelingen’. Ook bleven initiatieven te vaak op de plank liggen wegens slechte samenwerking of prioriteitsstelling. Daarom is het doorvoeren van zorgvernieuwingen een belangrijk aandachtspunt voor het ZIP. Een cultuuromslag is nodig, vindt Bussemaker: “We moeten de boodschap zo goed uitdragen dat hij tussen de oren gaat zitten.” Klink denkt niet dat concurrentie tussen zorgaanbieders de verspreiding van innovaties zal belemmeren. “Op het moment dat patiënten zelf gaan kiezen voor vernieuwende zorginstellingen, zullen andere zorginstellingen zich daaraan gaan spiegelen.”

Creatieve oplossingen

Bussemaker stelt innoveren gemakkelijker moet worden door bestaande schotten zoveel mogelijk weg te nemen en de logistiek te verbeteren. Dat is geen taak van de overheid, zegt ze. Bussemaker: “Dit is niet iets wat vws door wetten en regelgeving moet doen. De zorginstellingen zullen hierin zelf creatieve oplossingen moeten bedenken.” Het geld voor innovatie kunnen zorginstellingen binnen het huidige, nieuwe financieringsstelsel zelf verdienen, zegt ZIP-lid Boudewijn Dessing, voormalig bestuursvoorzitter van verzekeringscombinatie UVIT: “Vroeger was het dood in de pot wat nieuwe initiatieven betrof. Nu kan je het geld dat je bespaart binnen je dbc’s door goedkoper te werken, investeren in innovatie.”

(Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Dowload hier

De ledenlijst van het platform en de brief van Klink en Bussemaker aan de Tweede Kamer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.