Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Protonencentra Amsterdam en Delft onderzoeken samenwerking

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
PTC Amsterdam en Holland PTC onderzoeken mogelijkheden tot samenwerking. Als dit leidt tot concreet resultaat, blijven er drie protonencentra over.
protonen.cyclotron.varian images.jpeg
Foto: Varian images

Twee protonencentra willen eind 2017 openen, het derde halverwege 2018. 

PTC Amsterdam
Een woordvoerder van PTC Amsterdam vertelt dat Holland PTC toenadering heeft gezocht tot Amsterdam met de vraag om samen te werken. ‘Dat betekent niet dat wij mee gaan financieren. Wij onderzoeken de mogelijkheden en de voor- en nadelen die samenwerking voor ons kan opleveren. Dat kan nog even gaan duren.’ Het bouwproces ligt nu stil. De bouw was trouwens nog niet daadwerkelijk begonnen. Contacten met zorgverzekeraars over de contractering van protonentherapie zijn voorlopig ook opgeschort. De woordvoerder laat weten dat de ambitie van het AMC, VUmc en Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis om zelf een protonencentrum te bouwen nog steeds aanwezig blijft.   

Holland PTC
Bij Holland PTC is momenteel niemand aanwezig die op de samenwerking mag reageren. Holland PTC denkt al in het najaar van 2017 de eerste patiënt te kunnen ontvangen. De cyclotron is op 10 mei dit jaar geïnstalleerd. Holland PTC wil het eerste protonencentrum zijn dat in bedrijf gaat. De bouwkosten bedragen naar schatting 110 miljoen euro. De Europese Investeringsbank financiert het centrum. Holland PTC is een samenwerkingsverband van het LUMC, Erasmus MC en de TU Delft.

Maastro Clinic
ZON PTC bracht woensdag naar buiten dat het vermoedelijk een achtergestelde lening van vijf miljoen euro van de provincie Limburg tegemoet kan zien. In september moet Provinciale Staten daar een besluit over nemen. Zuidoost Nederland Protonen Therapie Centrum maakt onderdeel uit van de reeds bestaande MAASTRO clinic, een onafhankelijke organisatie voor radiotherapie op de Maastricht Health Campus. De totale kosten van het project bedragen 40 miljoen euro. Andere financiers zijn MAASTRO clinic, Maastricht UMC+, banken en NV Industriebank LIOF. ZON PTC verwacht in de tweede helft van 2018 de eerste patiënten te kunnen behandelen.

UMCG
Het UMC Groningen laat via de woordvoerder weten dat de bouw van het protonencentrum op schema loopt. Op 23 juni dit jaar is het hoogste punt bereikt en in september of oktober wordt de cyclotron, deeltjesversneller, naar binnen getakeld en geïnstalleerd. Het centrum is momenteel in gesprek met zorgverzekeraars en verwacht met alle zorgverzekeraar contracten te kunnen sluiten. Eind 2017 verwacht het centrum de deuren te kunnen openen. Het centrum gaat maximaal 70 miljoen euro kosten en is deels privaat, deels uit eigen vermogen gefinancierd.

Protonentherapie
Protonentherapie is een bestralingsvorm die veel nauwkeuriger is te richten dan de huidige radiotherapie. Hierdoor treedt minder schade op aan het omringende weefsel en kan bovendien de stralingsdosis op de tumor groter zijn. Buitenlandse protonencentra melden goede resultaten bij bepaalde vormen van kanker. Sinds begin 2014 zijn vier Nederlandse protonencentra in oprichting in het bezit van een vergunning van VWS. Zorgverzekeraars verzetten zich in het begin tegen de komst van maar liefst vier protonencentra in Nederland. Zij wilden liever bij een centrum inkopen maar de ACM besliste dat dit niet mag: er moet voor de patiënt genoeg keus overblijven.

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.