Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Putters: ‘kijk uit met beroep op mantelzorg’

Het kabinet gooit te gemakkelijk zorgtaken over de schutting naar burgers. Dat stelt Kim Putters, de nieuwe directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), woensdag in een interview met dagblad PZC.
Putters: ‘kijk uit met beroep op mantelzorg’

‘De burger is geen uitvoeringsloket van de overheid. Ik zie dat we snel begrippen als zelfredzaamheid en gemeenschapszin in de mond nemen, maar wat wordt daarmee bedoeld?’, zegt Putters in de PZC.

Paul Schnabel
Staatssecretaris Van Rijn werkt aan een grootscheepse herziening van de langdurige zorg. Omdat de kosten daarvan de pan uit rijzen, moeten mantelzorgers werk gaan doen dat nu nog door professionele hulpverleners gebeurt. De ingreep moet miljarden opleveren, maar kan wel eens te ambitieus blijken, denkt het SCP. Putters, die in juni officieel begint, krijgt steun in de rug van zijn voorganger Paul Schnabel. ‘Er wordt nu al veel mantelzorg gegeven. Door tweeënhalf tot drie miljoen mensen, en dan gaat het echt niet alleen om een pannetje soep. Het is tijdrovend. Dat wordt echt onderschat.’

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als Paul Schabel iets zegt dan denk ik, daar zal wel veel wetenschappelijk bewijs onder liggen en als Kim Putters iets zegt dan denk ik, ah dat vindt de PvdA er van. Ik zal er aan moeten wennen dat Kim Putters van raspoliticus verandert in de erudiete wetenschapper.

  3. Als Paul Schabel iets zegt dan denk ik, daar zal wel veel wetenschappelijk bewijs onder liggen en als Kim Putters iets zegt dan denk ik, ah dat vindt de PvdA er van. Ik zal er aan moeten wennen dat Kim Putters van raspoliticus verandert in de erudiete wetenschapper.

  4. Als Paul Schabel iets zegt dan denk ik, daar zal wel veel wetenschappelijk bewijs onder liggen en als Kim Putters iets zegt dan denk ik, ah dat vindt de PvdA er van. Ik zal er aan moeten wennen dat Kim Putters van raspoliticus verandert in de erudiete wetenschapper.

  5. Daarbij een zorgvrager wil de regie in eigen handen behouden wat ons steeds meer wordtafgenomen .Ook als hulpvrager wordt er steeds meer van onszelf gevraagt wat de gezondheid niet ten goede komt.
    Steeds meer eigen verantwoordelijkheid ofwel zoek het zelf maar uit.
    Daarbij een vriendin heb ik niet om allerlei dingen voor mij te doen ,maar om een een keer iets leuks te doen.Dat waar al weinig tijd en energie voor over blijft.

  6. (vervolg) Waar haal ik die wijsheid vandaan.
    Omdat zulks al jaren gebeurt in de verpleeg- en verzorgingstehuizen. Via de AWBZ gaan daar al jaren en jaren bergen en nog eens bergen geld naar toe. En steeds hogere bedragen. En wat doen die instellingen: minder handen aan het bed, slecht of niet opgeleide handen, niet naar buiten met de patienten, minder therapie (nog slechter door te weinig beweging) niet smakelijke, vaak koude voeding, weinig entertainment en DAARBIJ nog steeds vaker en hogere geldelijke bijdragen (vaak ongeoorloofd – niet wettelijk) van de patient.
    TEL UIT JE WINST.
    Die geslepen criminaliteit maakt de zorg zo duur en daar komen nu de bergen zorg-geldverstrekkingen aan de gemeenten nog bij.
    Hoeveel gemeentegeld, bestemd voor hulpbehoevende of gehandicapte ouderen, zal naar de voetbalclub gaan of naar onnodige gemeenteprojecten etc etc, omdat tussen de patienten toch geen familielid van de gemeentekliek zit!!!!.
    En de controlerende instanties van de zorg doen NIETS; alleen maar hoge, zeer hoge, salarissen vangen
    HOEZO DE ZORG IS, WORDT, ONBETAALBAAR.
    Slaap maar lekker door, alleen de patient is toch maar de dupe (maar dat kan morgen uw vader of moeder zijn).

  7. @Zorg. Helemaal eens met mijnheer of mevr zorg. Zal er nog iets aan toevoegen.
    Natuurlijk krijgen de gemeenten een (zeer) ruime bijdrage van de overheid voor de nieuwe zorgtaken die ze gaan doen.
    Wedden dat de media (kranten, radio, TV en alle Pauw’s en Wittemannen) over een jaar ELKE DAG de mond vol hebben over hoe het toch mogelijk is dat er zoveel geld naar de gemeenten gaat en dat er zo weinig ZORG voor gedaan wordt (zie vervolg).

  8. Zelfredzaamheid is een belediging voor mensen die hulp nodig hebben.
    Maar wel een uitsparing van geld met gevolg dat mensen die ziek zijn niet geholpen worden ..en gemeentes hele avonden mensen met een hulp vraag op het hart drukt het zelf maar te doen en een mantelzorger moeten zoeken.De gemeentes hebben ieder jaar geld over net als de verzekeringen ,en wij maar betalen en smeken om hulp.Pgb oneigelijk gebruik ligt niet aan de hulp vragers maar aan bedrijven die ze zonder te leveren leeg plukken.
    Dat geld van de verzekeringen ziekenhuizen enz is abnormaal.en beleggen
    Ik ben van mening dat het zorggeld wat ze niet aan de brood nodige zorg uitgeven en de te lage pgb en misserige bedragen voor huishoudelijke zorg niet zich zelf moeten verrijken.
    Controlle op deze gelden is niet aan de orde en de verkeerde krijgen de schuld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.