Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Radboudumc: geen griepprik, dan mondkapje

Het Radboudumc raadt niet-gevaccineerd personeel op drie afdelingen met zeer kwetsbare patiënten aan in het griepseizoen een mondneusmasker te dragen. Het is een pilot om te onderzoeken in hoeverre dit bijdraagt aan verdere verhoging van de vaccinatiegraad.
Radboudumc: geen griepprik dan mondneuskapje
Foto: Bilderstoeckchen/Fotolia

Mochten betreffende personeelsleden de maskers niet dragen, dan gaat het ziekenhuis op zoek naar juridische mogelijkheden om de mond-neusmaskers verplicht te stellen. Bij het Radboudumc is dit jaar 53 procent van het zorgpersoneel gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Het landelijke gemiddelde is dit jaar 24 procent.

Canada als voorbeeld

Het verplicht dragen van een mondneuskap voor iedereen die geen griepprik heeft gehaald, is geïntroduceerd in ziekenhuizen in British Columbia, Canada. De aanpak bleek effectief. De vaccinatiegraad in deze ziekenhuizen steeg van 40 naar meer dan 95 procent. Deze aanpak is, in tegenstelling tot het verplichten van vaccineren, wel juridisch haalbaar.

Gestimuleerd, niet verplicht

Nannet van der Geest is bedrijfsarts en betrokken bij griepcampagne in het Radboudumc. Deze informatie werd gedeeld met de raad van bestuur, waarop besloten werd een pilot te draaien. Verschil met de Canadese ziekenhuizen is dat mondkapjes worden gestimuleerd en niet verplicht. ‘Het liefst gebruiken we geen dwang. We hebben het daarom als volgt gebracht: We willen dat patiënten niet ziek worden van ons eigen personeel. In het griepseizoen kun je dat op twee manieren voorkomen. Of vaccineren of een mond-neusmasker dragen bij het patiëntencontact.’

Gevolgen

Momenteel wordt gekeken in hoeverre niet-gevaccineerd personeel mondkapjes is gaan dragen. Dat doet het umc door steekproefsgewijze observaties en te kijken naar hoeveel mondkapjes worden gebruikt. ‘Op dit moment zien we nog geen invloed op het vaccinatiepercentage, maar het onderzoek loopt nog. Als de resultaten echt tegenvallen, gaan we nadenken over een vorm van verplichting van het dragen van een mondkapje bij niet-gevaccineerd personeel.’

Elkaar vaccineren

De mondkapjes zijn een zijspoor van de grote vaccinatiecampagne ‘Voor een prikkie geen griep’ die sinds 2010 elk jaar in het Radboudumc wordt gevoerd. De campagne is grootschalig en met veel promotiemateriaal. Laagdrempelig is ook een belangrijk aspect. Er zijn mobiele prikposten die naar de afdeling kunnen komen. Medewerkers mogen ook elkaar vaccineren. Dat wordt steeds meer gedaan. Er zit ook een competitie-element in de campagne. De raad van bestuur van het Radboudumc reikt de griep-wisseltrofee uit aan de best scorende afdeling; de snelst stijgende afdeling krijgt taart voor alle medewerkers.

Kwartaalgesprekken en streefcijfers

De vaccinatiegraad wordt ook besproken in de kwartaalgesprekken tussen de raad van bestuur en de afdelingen. De laagstscorende afdelingen van het vorige seizoen worden voor de start van de nieuwe campagne apart benaderd met vraag of ze hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door ze in verbinding te brengen met afdelingen die hoog scoorden zodat ze van elkaar kunnen leren. Ook worden streefcijfers besproken. 

Problemen voorkomen

De gevolgen van de griepepidemie van het afgelopen seizoen waren ernstig. Zo’n 9500 mensen overleden volgens het RIVM tijdens de griepepidemie, voor een belangrijk deel als gevolg van het influenzatype B/Yamagata. Er waren 16.000 ziekenhuisopnames nodig. De uitkomst van een NVZ-enquête over de ervaringen tijdens de griepepidemie van 2017/2018 onder 35 ziekenhuizen toont aan dat 79 procent een opnamestop moest inlassen en dat 86 procent personele problemen ondervond als gevolg van ziekteverzuim. Zo’n opnamestop duurde gemiddeld niet langer dan 24 uur, waarbij de seh meestal wel open kon blijven. Iets meer dan de helft van de responderende ziekenhuizen hebben dit vaker dan vijf keer moeten doen. Deze problemen werden mede veroorzaakt doordat het ziekenhuispersoneel onvoldoende gevaccineerd was.

1 REACTIE

  1. griepprik helpt niet afdoende.men kan nog steeds griep krijgen en die daardoor verspreiden.
    mondkapje kan ook virus doorlaten.beter een lucht/zuurstoffles met masker die ook de uitgeademde lucht opvangt via een systeem.steriele kleding en steriel voedsel en drank.
    en geen bezoek van wie dan ook .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.