Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Rapid Responder versterkt ambulancepost Friesland

Mark van Dorresteijn
In de provincie Friesland rijdt sinds kort een beperkte ambulance rond onder de naam Rapid Responder. In de wagen zitten alle medische benodigdheden behalve een brancard.
Rapid Responder versterkt ambulancepost Friesland

De auto wordt bestuurd door een gespecialiseerde verpleegkundige. Deze kan overdag tussen tien en vijf uur als eerste bij een ongeval aanwezig zijn om de hulpverlening te starten. Verder kan de Rapid Responder ook naar onduidelijke meldingen gaan. “De verpleegkundige beoordeelt of de patiënt aanvullende zorg nodig heeft en roept zonodig de versterking in van de reguliere ambulance”, legt een woordvoerder van Kijlstra Ambulancegroep uit. “Dit heeft als voordeel dat de reguliere capaciteit niet onnodig verzwakt.”

Voordeel Rapid Responder

“De ambulanceauto rijdt nu anderhalve week rond en is een aantal keer ingezet en we hebben de indruk dat het goed gaat”, legt de woordvoerder uit. “We maken ook gebruik van de ambulancemotor maar de Rapid Responder heeft nu vooral voordeel tijdens dit slechte weer. Ook heeft de auto meer ruimte voor materiaal en bovendien kunnen stagiaires mee op pad.”

Toyota Prius

De Rapid Responder is, gelet op het milieu, een Toyoto Prius. “Wij ondervinden geen problemen met de Prius. We weten van de terugroepactie en zullen daar ook gehoor aan geven. De veiligheid staat logischerwijs hoog op de agenda.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn) – (Foto’s via Feannijs.nl)

Lees ook:

Vrolijke sokken taboe in Britse ambulances

Niet marchanderen met ambulancezorg

Klink staakt aanbesteden ambulancezorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De rapid responder is een aanvulling op de bestaande reguliere ambulancezorg. In nederland is de drempel om 112 te bellen erg laag. Hierdoor ontstaat er vooral in steden een grote druk op meldkamercentralisten. Uit divers onderzoek blijkt dat in ruim 30% van alle spoedmeldingen de patient niet naar het ziekenhuis hoeft en kan volstaan worden met behandeling ter plaatse of doorverwijzing naar huisarts.
    De Rapid Responder komt dus niet in plaats van de ambulance maar geeft de centralist een extra alternatief zodat ambulances vrij gehouden kunnen worden voor inzetten waarbij een vervoersindicatie is en waardoor de aanrijtijden verkorten.

  3. Het is goed, dat er meer gebruik wordt gemaakt van alternatieven. Wel is enige nuancering op zijn plaats. Bijvoorbeeld hoeveel tijdwinst levert deze inzet nu echt op. Als de Rapid Responder als extra wordt toegevoegd aan de zorg zal dit een meerwaarde kunnen zijn, maar als dit ten koste gaat van een ‘echte’ ambulance moet men kritisch kijken naar de meerwaarde. Tevens is het van belang om de meerwaarde te vergelijken met die in grootstedelijke gebieden. Ik kan me voorstellen dat de inzet in rurale gebieden minder effectief zal zijn. Overingens wordt deze zorg al in grote gebieden van ons land geleverd. En of een Toyota Prius nu zo belangrijk is, vraag ik me af.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.