Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Automobilisten vaker overgewicht dan treinreizigers

Redacteur Zorgvisie
Treinreizigers zijn over het algemeen fysiek actiever en hebben minder overgewicht dan automobilisten. Tevens lopen treinreizigers meer kans op een infectie en ervaren autoreizigers meer stress. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM.
automobilist
Foto: Sven Hoppe/dpa

De verklaring voor de betere gezondheid van treinreizigers is dat zij vaker lopend of op de fiets naar het station gaan. Zo lopen treinforenzen gemiddeld 8 tot 33 minuten meer per dag dan automobilisten. Tevens komen zij vier keer zo snel aan de tienduizend stappen per dag in vergelijking met autoforenzen.

Treinreizigers geven dan ook aan tevredener te zijn met hun gezondheid dan automobilisten. Desalniettemin lijken zij ook vaker last te hebben van angstklachten – of dit een gevolg is van de modaliteitskeuze blijft echter onduidelijk.

Stress en infecties

Autoforenzen hebben doorgaans meer last van stress in vergelijking met treinreizigers. Drukte, vertraging, asociaal gedrag, temperatuur, gevoel van geen controle en onvoorspelbaarheid spelen een belangrijke rol bij het ervaren van stress. Dit is van invloed op de gezondheid en geestelijke balans.

Kans op besmetting met een ziekteverwekker is groter voor treinreizigers dan voor automobilisten, blijkt uit het onderzoek. Dit is echter wel een klein verschil, aangezien de overdracht van ziekteverwekkers ook thuis en op het werk plaatsvindt. Tevens wordt gesuggereerd dat regelmatig treinreizen de weerstand tegen infecties in beperkte mate vergroot. Ventilatie en hygiëne van het voertuig spelen een belangrijke rol bij het verspreiden van infecties. Als de lucht van een treincoupé goed wordt ververst, is de kans om besmet te raken met een virus nihil.

Mentale gezondheid

De mentale gezondheid van mensen die wandelen of fietsend naar hun werk gaan is over het algemeen beter dan de auto- en treinreizigers. Forenzen zijn vermoeider, minder blij en hebben hogere stressniveaus. Tevens hebben forenzen – met name autoreizigers – vaker last van slaapproblemen.

Een langere reisduur heeft tevens een belangrijke negatieve invloed op forenzen. Hoe langer men in de trein of auto zit, hoe ongezonder het is.

Rapport informatie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.