Home Zoek

Rapporten

Geef een zoekterm op ( 120 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Kwaliteitsbeleid in de zorg

Meten van PREMs en PROMs: belangrijke lessen voor de toekomst

uitkomstgerichte zorg
Uit diverse beleidsinitiatieven blijkt dat het meten en gebruiken van patiëntervaringen voor nu en in de toekomst van groot belang blijft. Cruciaal voor de toekomst van PREms en PROMs is onder meer om voor aanvang van meting één primair gebruiksdoel te kiezen.
Gehandicaptenzorg

SCP noemt toename zorgvraag verstandelijk beperkten ‘opmerkelijk’

verstandelijk beperkten
Het Sociaal en Cultureel Planbureau bestempelt de sterke toename in de vraag naar zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland als ‘opmerkelijk’. Er zou geen sprake zijn van een algemene demografische ontwikkeling die de toename zou kunnen verklaren. Nederland is echter niet het enige land waar de zorgvraag van verstandelijk beperkten stijgt.
Regeldruk

Kafka-knop vraagt om regels

Een zorginstelling introduceerde de Kafkaknop om onnodige regeldruk te signaleren. Het gebruik van de knop moest echter geregeld worden. Signaal uit het rapport ‘Van regeldruk naar spiegelreflex’.
Ouderenzorg

Eenzaamheid gaat niet altijd samen met lage kwaliteit van leven

eenzaamheid eenzaam ouderen wmo rapport scp
Eenzaamheid onder Wmo-gebruikers blijft een groot probleem, maar gaat zeker niet altijd samen met een lage kwaliteit van leven. Dit blijkt uit een rapport van het SCP over de hervorming van de langdurige zorg.
Bekostiging

Wat zou u beslissen bij Alzheimer?

Veel behandelingen voor dementie komen in aanmerking voor vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering, maar mantelzorg niet. Zorgvisie nodigt u uit mee te denken over deze casus. Wat zou u beslissen?
Toezicht

Zwarte lijsten breken vertrouwen af in VWS’

Het publiceren van zwarte lijsten met slecht presterende zorginstellingen is misschien logisch uit het oogpunt van kwaliteitsverbetering, maar ondermijnt de vertrouwensrelatie die VWS zo graag wil opbouwen met het veld.
Kwaliteitsbeleid in de zorg

Nederland blijft achter op efficiëntie van zorguitgaven

geld
In vergelijking met andere landen levert het zorgsysteem in Nederland minder goede resultaten tegen optimale kosten. Dit blijkt uit de Future Health Index 2018, een internationaal onderzoek in opdracht van Philips. Digitale techniek kan volgens Philips een cruciale rol vervullen in het verbeteren van de zorg.
Patiëntveiligheid

Automobilisten vaker overgewicht dan treinreizigers

automobilist
Treinreizigers zijn over het algemeen fysiek actiever en hebben minder overgewicht dan automobilisten. Tevens lopen treinreizigers meer kans op een infectie en ervaren autoreizigers meer stress. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM.
Kwaliteitsbeleid in de zorg

Helft van zorgverleners denkt pensioen niet te halen

zorgverleners
De aantrekkelijkheid van het werken in de zorg staat onder druk. Om het vak aanlokkelijk te houden zou er meer personeel, meer gelijkwaardigheid en waardering moeten zijn. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder deelnemers aan het Panel Verpleging & Verzorging.
Kwaliteitsbeleid in de zorg

Ziekenhuizen willen ander toezicht op infectiepreventie

Eenheid van Taal ABR
Infectiepreventie in de ziekenhuizen heeft dankzij de formele aanpak van IGJ de afgelopen vijf jaar meer prioriteit gekregen. Het wordt nu tijd voor meer eigen verantwoordelijkheid. Dat staat in een rapport dat Nivel in opdracht van IGJ opstelde.

Verfijn de zoekresultaten