Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groot regionaal verschil in gebruik van wijkverpleging

Redacteur Zorgvisie
Ruim 550 duizend mensen hebben in 2017 gebruik gemaakt van wijkverpleging. De regionale verschillen in het gebruik ervan zijn tevens groot, blijkt uit een onderzoek van Vektis naar de wijkverpleging in Nederland.
AO wijkverpleging, de Jonge, ongecontracteerde zorg
Foto: Adobestock

De verschillen tussen de regio’s in het gebruik van wijkverpleging lopen uiteen. Wat blijkt is dat mensen in Stadskanaal in de provincie Groningen het meest gebruik maken van wijkverpleging. In deze gemeente ontvangt 5,9 procent van de bevolking verpleging aan huis. Op nummer twee staat Westerwolde met 5,7 procent en Sluis komt op plaats drie met 5,5 procent. Dit staat in schril contrast met Lansingerland in de provincie Zuid-Holland. In deze gemeente vindt de minste wijkverpleging plaats: slechts 1,7 procent van de bevolking ontvangt hier verpleging aan huis.

 

Regionale verschillen
Regionale verschillen in het gebruik van wijkverpleging in 2017.

Kosten per cliënt

Tevens komt uit het onderzoek naar voren dat de gemiddelde kosten voor wijkverpleging in 2017 circa 6.200 euro per cliënt is. Mannen hebben gemiddeld 5.600 euro aan kosten en vrouwen 6.500 euro. Het zijn voornamelijk ouderen die gebruik maken van wijkverpleging. In 2017 is de gemiddelde leeftijd van men die wijkverpleging ontvangt 75 jaar. 62 procent van de mensen die wijkverpleging ontvangt is vrouw. Ruim 550 duizend mensen maakten gebruik van wijkverpleging en per maand stroomden er 18 duizend nieuwe cliënten in.

De totale uitgave voor wijkverpleging in 2017 bedraagt 3,4 miljard euro. Deze uitgave is hoger dan voorheen – in 2015 werd er ruim 3 miljard euro uitgegeven en in 2016 3,2 miljard.

Gebruik van wijkverpleging in 2017.
Gebruik van wijkverpleging in 2017.

Gebruik van andere zorg

Naast het ontvangen van wijkverpleging maken mensen ook gebruik van andere zorg. Zo gebruikt 99 procent van de mensen met wijkverpleging in 2017 geneesmiddelen. Ruim 79 procent brengt in 2017 bezoek aan de huisarts en 95 procent ook aan het ziekenhuis. 97 procent van de mensen met wijkverpleging gebruikt daarnaast een hulpmiddel, bijvoorbeeld een bloedglucosemeter in het geval van diabetes.

Wijkverpleging

Wijkverpleging is er voor mensen die thuis verzorging of verpleging nodig hebben. Het gaat hierbij om hulp bij de algemene dagelijkse verrichtingen, zoals wassen en aankleden of het klaarzetten en toedienen van medicijnen. En ook het verrichten van verpleegkundige handelingen zoals wondverzorging. Wijkverpleging wordt vergoed uit de basisverzekering.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.