Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Registratie implantaten vanaf 1 januari verplicht

Bert Bukman
Vanaf 1 januari 2019 moet het gebruik van implantaten worden geregistreerd in het epd en het Landelijk Implantaten Register (LIR). Daardoor kan volgens de initiatiefnemers een implantaat waaraan iets mankeert, snel worden opgespoord en is de patiëntveiligheid gewaarborgd.
Implantaten registratie
Foto: Julianemartens/Fotolia

Dit meldt QruxxTech. Om opname in het epd en het Landelijk Implantaten Register mogelijk te maken, wordt elk implantaat voorzien van een unieke code.

Borstimplantaten

De aanleiding voor de registratie van implantaten is een affaire uit 2012. Een Franse leverancier bleek borstimplantaten te leveren die een potentieel risico vormden voor de patiënt. ‘Het was in Nederland moeilijk te achterhalen welke patiënt zo’n implantaat had gekregen. Dit was voor de overheid aanleiding om implantaten te gaan registreren’, vertelt Robin van Zoest in QruxxTech. Hij is projectleider van het Landelijk Implantaten Register bij het ministerie van VWS.

Eenheid van Taal

De eenduidige registratie van de implantaten vindt plaats met behulp van Eenheid van Taal. Dat werkt als volgt: een fabrikant plaatst een unieke barcode op een implantaat. Daardoor is precies duidelijk om wat voor een implantaat het gaat. Het ziekenhuis koopt het implantaat vervolgens in. Als een medisch specialist een implantaat voor een behandeling kiest, scant hij de barcode.

Deze barcode wordt daarna vastgelegd in het epd van de patiënt. Vanuit het epd worden de gegevens automatisch doorgegeven aan het LIR. Van Zoest: ‘Deze registratie doorloopt een complexe keten waarbij eenduidigheid een voorwaarde is. Minstens zo belangrijk is draagvlak. De betrokken partijen moeten ervan overtuigd zijn dat deze registratie nuttig is. Fabrikanten moeten die barcode plaatsen en implantaatgegevens ontsluiten. Ziekenhuizen moeten ervoor kiezen om alleen implantaten met barcodes in te kopen. Medisch specialisten moeten niet vergeten de barcode te scannen en softwareleveranciers moeten de koppeling tussen een epd en het LIR mogelijk maken.’

Implantatenregister in 2019

Registratie van implantaten in het epd is vanaf 1 januari 2019 wettelijk verplicht. Evenals het verstrekken van implantaatgegevens aan de patiënt en aan het LIR.
Wat volgt is een ‘ingroei-jaar’. Hoewel de beweging naar implantatenregistratie groeiende is, zijn nog lang niet alle betrokken partijen zo ver. Zo dragen nog niet alle implantaten standaard een unieke barcode en zijn gegevens over implantaten nog niet altijd op de afgesproken wijze beschikbaar voor ziekenhuizen. Ook zijn nog niet alle epd’s op het LIR aangesloten.

Daarbij komt dat de zorgverlener registratie moeten opnemen in de behandelroutine. Van Zoest: ‘De noodzaak van registeren van implantaten wordt steeds meer gezien. Nu is het zaak dat de hele keten in beweging komt onder regie van VWS, Nictiz en de IGJ. De IGJ is de toezichthouder en gebruiker van het implantatenregister. Als iedereen meedoet, heb je ook wat. Want zonder registratie geen register.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.