Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Resultaat en investeringen ziekenhuizen onder druk

Investeringen in algemene ziekenhuizen zijn in de periode van 2010 tot 2014 sterk gedaald. Dat blijkt onder andere uit het ‘Brancherapport algemene ziekenhuizen 2016’ van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ook blijkt dat het exploitatieresultaat op het laagste niveau te liggen van de afgelopen zes jaar.
fototaliafinance400.jpg

In 2010 investeerden de algemene ziekenhuizen nog ruim 2 miljard euro, in 2014 was dat nog slechts ruim 1,3 miljard euro ofwel een daling met 35 procent. Bij de categorale ziekenhuizen schommelt het investeringsniveau rond de 100 miljoen euro.  Het betreft hier de som van alle investeringen in gebouwen, installaties en medische en overige inventarissen. Niet alleen de investeringen staan onder druk, ook het verschil tussen de baten en de lasten (resultaat) van ziekenhuizen staat onder druk. De ziekenhuizen behaalden in 2015 gemiddeld een exploitatieresultaat van 1,4 procent van de omzet.  Daarmee ligt het exploitatieresultaat op het laagste niveau in de afgelopen zes jaar. Dit is deels toe te schrijven aan de transitievergoedingen, meldt de NVZ. In 2015 ligt het resultaat circa 39 miljoen lager dan in 2014, wat deels toe te schrijven is aan het verdwijnen van de transitievergoeding.

Verlies
Elf algemene ziekenhuizen en één academisch ziekenhuis boekten in 2015 rode cijfers. Het betrof acht kleinere, één middelgroot ziekenhuis, twee grote ziekenhuizen en één UMC. Dit betekent dat ongeveer één op de zes ziekenhuizen verlies lijdt. In 2011 was dat nog één op de veertien.

Vermogenspositie
Ondanks het slechte resultaat hebben ziekenhuizen wel hun vermogenspositie verder versterkt. Het eigen vermogen van de ziekenhuizen is in 2015 met 240 miljoen euro verder toegenomen to 3,57 miljard euro. De gemiddelde rentabiliteit bedraagt in 2015 3,5 procent. De toename van het eigen vermogen leidt tot een betere solvabiliteit en daarmee tot grotere financiële zekerheid op lange termijn en een stabieler sector. Download hieronder het brancherapport.

Dossier Concentratie en netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.