Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Riagg mag van NZa naar Marokko

Riagg Rijnmond overtreedt geen wetten door in de zomervakantie twee medewerkers in het Marokkaanse Rifgebergte patiënten te laten behandelen. Tot die conclusie komt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na een onderzoek, schrijft het AD woensdag.

De Riagg detacheert in de zomer twee medewerkers bij een Marokkaans ziekenhuis van waaruit zij Nederlandse patiënten die op vakantie zijn helpen. Volgens NZa-voorzitter Frank de Grave is dit wettelijk toegestaan. “Ze betalen het uit een potje voor kennisbevordering. Dat is bovendien goedgekeurd door het zorgkantoor”, zegt De Grave in het AD.

De toenmalige minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst gaf de NZa in januari opdracht uit te zoeken of de Riagg gebruikmaakt van een maas in de wet.

In 2004 ontstond ook al ophef in de Tweede Kamer, toen bleek dat de Rotterdamse Riagg in de zomer patiënten achterna reisde naar Marokko. Hoogervorst paste daarop de wet aan om dit te verbieden.

De Grave constateert nu dat van de zogenoemde ‘zorgexport’ sindsdien geen sprake meer is geweest. “Er hebben twee mensen van de Riagg stage gelopen in een Marokkaans ziekenhuis en dat mag volgens de wet”, aldus de NZa-voorzitter. Dat de twee medewerkers nog steeds Nederlandse patiënten helpen, is volgens hem geen probleem.

De Grave stelt dat het project in het Rifgebergte ongeveer 30 duizend euro per jaar kost. Vorige week waarschuwde de Riagg Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) nog bij monde van een advocaat dat hij niet meer mag beweren dat het project miljoenen kost.

Wilders en zijn fractiegenote Fleur Agema hebben woensdag naar aanleiding van de uitspraken van De Grave schriftelijke vragen gesteld aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Ze willen weten waarom hij niet de wet aanscherpt om “aan deze zinloze geitenwollensokkenactiviteiten van het Riagg Rotterdam” een einde te maken. Ook vragen ze zich af of de Rotterdamse Riagg-directeur “inmiddels zelf niet aan een therapietje toe is”. De Riagg-directeur Jos Lamé is blij met de conclusies van De Grave. Deze sterken hem in het voornemen om van de zomer wederom medewerkers naar Marokko te sturen. Naar zijn mening spaart deze werkwijze geld uit. “Het is soms van belang psychiatrische patiënten ook tijdens hun vakantie te monitoren, zodat ze niet doordraaien. Hiermee voorkom je dat ze bij terugkomst moet worden opgenomen. Wat vele malen duurder is.”

Lamé vindt dat de politiek zijn ogen sluit voor de ontwikkeling dat zorg voor Nederlanders ook buiten de grenzen nodig is. “We internationaliseren en zijn steeds mobieler. Dat betekent dat de zorg ook variabel van plek wordt.” (anp)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.