Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijnstate wil ‘kliniek van de toekomst’ worden, Menzis helpt

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuis Rijnstate en zorgverzekeraar Menzis hebben een omvangrijk meerjarencontract gesloten. Acht value based healthcareprojecten zjin daar onderdeel van.
Rijnstate Arnhem
Ziekenhuis Rijnstate Arnhem

De looptijd van het contract is drie jaar en in die tijd moet duidelijk worden hoe die moderne kliniek eruit komt te zien. Een achttal value based healthcare projecten, pilots met telemonitoring en netwerkafspraken met huisartsen in de regio dragen daaraan bij.

Topklinische zorg

Het contract omvat een bedrag van meer dan 0,5 miljard euro. De afspraken zijn tot in detail vastgelegd. Het duurde dan ook wel even totdat de handtekeningen er onder stonden, zegt Joris van Eijck, directeur zorg van Menzis: ‘Rijnstate is belangrijk voor ons. Het is een groot, topklinisch ziekenhuis in een regio waar wij veel klanten hebben. Het ziekenhuis maakt alleen al een paar procent uit van onze premie.’ Bestuursvoorzitter Rijnstate Wim van Harten: ‘Via experimenten kijken wij hoe we onze klinische zorg gaan vormgeven. Het maakt ons niet zoveel uit hoe groot de beddencapaciteit van de kliniek uiteindelijk wordt, als we de zorg maar kunnen leveren.’ Na drie jaar maken ziekenhuis en zorgverzekeraar op basis van de resultaten hun vervolgafspraken.

Prijsafspraken

De afspraak is een combinatie van groei en krimp. Van Harten: ‘We hebben een saldo van groei afgesproken op aandoeningen die qua incidentie toenemen, bijvoorbeeld oncologie en strokes en op de value based healthcareprojecten. Ook de hoogwaardige interventies groeien. Om dat mogelijk te maken, hebben we doelmatigheid afgesproken op weer andere zorgonderdelen.’ Deze afspraken zijn gemaakt volgens het shared savingsprincipe.

Menzis en Rijnstate blijven gedurende de looptijd van het contract met elkaar in gesprek. Van Eijck: ‘Op speerpunten krijgt Rijnstate ruimte om verder te groeien. Volumes op speerpunten zijn variabel en daar zitten geen plafonds op. Op andere onderdelen wel. We kijken of het prijsniveau zich ontwikkelt zoals de markt zich ontwikkelt.’ Ook onvoorziene gebeurtenissen zijn in de afspraken meegenomen, vertelt Van Harten: We zijn het niet alleen eens over de inhoud en het volume, maar ook over de knoppen en hoe daaraan wordt gedraaid als dingen veranderen. Bijvoorbeeld een adherentieverschuiving.’

Value based healthcare

Rijnstate en Menzis  hebben elk een aantal vbhc-projecten ingebracht. Menzis heeft landelijk projecten lopen over heup- en knievervangingen en staarbehandeling. Op dit vlak kunnen ziekenhuizen zich landelijk vergelijken. Rijnstate heeft als eigen speerpunten , behandeling van Crohn en colitis en prostaatkanker toegevoegd. In de loop van volgend jaar komen daar nog drie nader bekend te maken projecten bij waar de afspraken nog over moeten worden vastgelegd.

Van Harten: ‘De uitkomstindicatoren die wij gebruiken, zijn bekend. We gaan daar wel kritisch mee om, want het zijn eindeloze lijsten. Als je ze allemaal toepast, voegt het bureaucratie toe en dat willen we niet.’ De vbhc-projecten hebben een ‘ingebouwde doelmatigheidsprikkel’. Van Eijck: ‘Wij gebruiken bestaande indicatoren en koppelen de kwaliteitsverbetering die op gang komt aan financiën. Zo hebben we een bundelprijs afgesproken voor heup- en knievervangingen  en cataract. Daar zitten onder meer in: de primaire ingreep, maar ook de kans op complicaties in het eerste jaar. We proberen kwaliteitsverbetering op gang te brengen tegen uiteindelijk lagere kosten. Het ziekenhuis wordt gestimuleerd om zo goed mogelijke zorg te leveren.’

Netwerken

Belangrijk is ook de samenwerking met externe partners. Zij bepalen mee welke zorgvormen voor substitutie in aanmerking komen. Van Harten: ‘Ik noem het liever netwerkafspraken dan substitutie. We identificeren de activiteiten die in netwerkgeneeskunde aan de orde kunnen komen. Omdat dat van zoveel factoren afhangt, hebben daar nog geen concrete afspraken over gemaakt. Tot nu toe blijkt uit voorbeelden door het hele land, dat samenwerking in netwerken tot slechts bescheiden verschuivingen leidt. Er ontstaat heel veel irritatie bij huisartsen omdat die het gevoel krijgen dat alles door de ziekenhuizen over de schutting wordt gegooid. Dat willen wij voorkomen. Alles doen wij hier in goed overleg met ‘onze’ huisartsen.

Rijnstate@home

Rijnstate krijgt met het contract de financiële ruimte om te experimenteren met zorg thuis via bijvoorbeeld telemonitoring en zorg aan huis.  Het ziekenhuis kan dat niet alleen, zegt Van Harten: ’Wij zoeken strategische samenwerking met technologiepartners. Binnenkort hopen wij bekend te maken welke dat zijn.’ Van Eijck: ‘Het wordt heel spannend omdat we van deze pilots niet kunnen inschatten hoe ze gaan lopen. Er zal veel zorg thuis gaan plaatsvinden: Rijnstate krijgt de ruimte om te experimenten zonder dat ze daar financieel gevolgen van ondervinden. Wij willen stimuleren in plaats van remmen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.