Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risico’s bij behandeling leverkanker stijgen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Behandeling van leverkanker vindt in steeds meer ziekenhuizen plaats. Dit staat haaks op het advies de zorg voor mensen met leverkanker te concentreren in universitaire centra.
Risico’s bij behandeling leverkanker stijgen
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Onderzoekers trekken deze conclusie op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie van IKNL. Vorig jaar is de nieuwe richtlijn geïntroduceerd die concentratie voorschrijft.

Meer sterfte

Het aantal ziekenhuizen dat leverkanker behandelt, steeg van 33 naar 62 procent. De bijdrage van academische ziekenhuizen daalde van 83 naar 75 procent van alle behandelingen. De spreiding heeft ertoe geleid dat het aantal behandelingen per ziekenhuis erg laag is: vaak minder dan één per jaar. De sterfte na geopereerde primaire leverkanker in een algemeen ziekenhuis is beduidend hoger dan in een universitair ziekenhuis. Onderzoekers vermoeden dat dit aan het verschil in behandeling ligt.

Leverkanker

Primaire leverkanker komt in Nederland ongeveer 400 keer per jaar voor en dat aantal neemt de laatste jaren toe. Ter vergelijking: er zijn ruim 13.000 nieuwe patiënten met darmkanker per jaar. Ondanks de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor primaire leverkanker blijft de prognose slecht: krap 15 procent is na vijf jaar nog in leven, bij darmkanker is dit 60 procent. Doordat de meeste patiënten behalve leverkanker ook een onderliggende chronische leverziekte hebben, is de behandeling vaak ingewikkeld. In 2013 is er daarom een eerste Nederlandse richtlijn voor primaire leverkanker verschenen.

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.