Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM: ‘Stijging van benodigde ambulances neemt af’

Redacteur Zorgvisie
Het RIVM heeft op basis van ritgegevens over 2017 berekend hoeveel ambulances er in Nederland nodig zijn. Uit de resultaten blijkt dat er op werkdagen overdag 614 ambulances nodig zijn: dit zijn er vijf meer in vergelijking met de doorrekening over 2016. De stijging op landelijk niveau was echter minder groot dan in 2016. Toen waren er nog tien ambulances meer nodig ten opzichte van voorgaande jaar.
Ambulance.anp.lex Van Lieshout
ANP/Lex van Lieshout

In 2017 waren er op werkdagen in de avond drie ambulances meer nodig. De berekeningen wijzen tevens uit dat er in het weekend, op zaterdagen overdag en in de nacht van zaterdag op zondag, twee ambulances minder nodig zijn. Op andere uren van de weekenddagen varieert het aantal extra benodigde ambulances tussen nul en één.

Oorzaak

De afnemende stijging heeft te maken met de relatief lichte groei van het aantal ingezette ambulances in 2017. Het aantal spoedeisende inzetten steeg in 2017 met 0,3 procent ten opzichte van 2016, het aantal inzetten in de planbare ambulancezorg daalde met 0,8 procent. De benodigde capaciteit van de ambulancezorg in Nederland wordt berekend met behulp van een zogeheten referentiekader. Dit kader definieert het aantal ambulances waarmee de ambulancezorg in Nederland kan worden uitgevoerd. Dit gebeurt op basis van een aantal randvoorwaarden, zoals de tijd na een melding waarbinnen een ambulance ter plaatse moet zijn en de spreiding van de standplaatsen over het land.

Bekostiging van de ambulancezorg 2019

Tevens heeft de NZa de regels voor de bekostiging van de ambulancezorg 2019 gepubliceerd. De bekostiging wordt flexibeler, zodat er regionaal meer maatwerkafspraken mogelijk zijn om de responstijden van de ambulances verder te verbeteren. Daarvoor is extra financiële ruimte beschikbaar: de vrije marge is uitgebreid en er is een nieuwe mogelijkheid voor het declareren van loonkosten van personeel dat bijvoorbeeld nodig is voor de inzet van een extra ambulance. De vergoeding voor zorgcoördinatie stimuleert daarnaast afspraken tussen regionale ambulancevoorzieningen en andere aanbieders van acute zorg. ‘Dit past in de ambitie om de acute zorgketen te versterken en de patiënt de juiste zorg op de juiste plek te bieden’, aldus de NZa.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.