Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

RIVM: Zorgkosten stijgen naar 174 miljard in 2040

Anouk Brinkman
De uitgaven aan de gezondheidszorg zullen in 2040 zijn gestegen naar 174 miljard euro, een verdubbeling van de zorgkosten ten opzichte van 2015. Dat stelt het RIVM in de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018 die gisteren is aangeboden aan staatssecretaris Paul Blokhuis.
Rapport VTV RIVM 2018

De toename van de zorgkosten is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor een derde deel te wijten aan de vergrijzing en de bevolkingsgroei. Van alle zorgsectoren stijgen de uitgaven aan de ouderenzorg het snelst: van 20 procent van de totale zorguitgaven in 2015, naar 25 procent in 2040. Dit is een absolute toename van 17 naar 43 miljard euro. Twee derde van de groei van de zorgkosten is toe te schrijven aan overige factoren zoals technologische vernieuwing. Dit omvat bijvoorbeeld nieuwe medicijnen en nieuwe apparatuur zoals operatierobots. 

Kosten besparen met innovatie

Technologische innovatie heeft volgens het RIVM-rapport een dubbel gezicht. Trends in het verleden laten zien dat het leidt tot meer zorguitgaven, maar inzet van technologie kan ook kosten besparen. Dit laatste is alleen mogelijk als er wordt gestuurd op kosteneffectieve interventies en tijdig wordt gestopt met achterhaalde technologie. Nieuwe technologie kan ook kosten besparen doordat het de mogelijkheid biedt om de duurdere tweedelijnszorg naar de goedkopere eerstelijn te verplaatsen.

Dure nieuwe medicijnen

Van de uitgaven aan de behandeling van verschillende aandoeningen stijgen die voor kanker in de periode 2015-2040 het snelst, met gemiddeld 6 procent per jaar. Deze groei komt voornamelijk door het gebruik van nieuwe medicijnen. De groei van de zorguitgaven aan kanker en hart- en vaatziekten houdt geen gelijke tred met de groei in de mate waarin deze aandoeningen voorkomen. Bij dementie loopt het grotendeels gelijk op, terwijl deze aandoening in 2040 de meeste sterfte en hoogste ziektelast veroorzaakt.

Zorg is mensenwerk

Ondanks technologische ontwikkelingen, blijft de zorg in vergelijking met andere sectoren grotendeels mensenwerk en goed voor 1,4 miljoen banen in Nederland. Het RIVM adviseert in de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018 om voldoende handen aan het bed te garanderen omdat de druk op de gezondheidszorg vanwege de vergrijzing toeneemt. Er zullen steeds meer mensen zijn met chronische aandoeningen zoals artrose, nek- en rugklachten en diabetes. Ook neemt de multimorbiditeit en sociale problematiek onder ouderen toe. Eenzaamheid en en de druk op informele (mantel)zorg zal in 2040 steeds problematischer worden. Met name in de krimpregio’s komen zorgvoorzieningen het meest onder druk te staan.

Systeembenadering van problemen

Om de ontwikkelingen van de volksgezondheid bij te benen is de ontwikkeling van integraal en persoonsgericht beleid volgens het RIVM onontbeerlijk. Het vergt tijd om brede samenwerkingen op te zetten en er moet ruimte zijn om te experimenteren. Een gedeelde ambitie en visie en onderling vertrouwen zijn hiervoor belangrijke succesfactoren. Voor een persoonsgerichte aanpak is het belangrijk dat betrokkenen breder kijken dan de eigen medische discipline, bijvoorbeeld door de samenwerking op te zoeken met het sociale domein. Op die manier wordt het probleem en de achterliggende factoren als een samenhangend geheel gezien. Om deze systemische benadering toe te passen, is een andere manier van werken nodig, die nieuwe rollen en vaardigheden vraagt van beleidsmakers, professionals, onderzoekers en burgers. Zo adviseert het RIVM ook dat ministeries met elkaar gaan samenwerken om tot passend beleid te komen.

De Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) is een vierjaarlijkse rapportage van het RIVM over de ontwikkeling van de volksgezondheid in Nederland. De VTV geeft inzicht in de belangrijkste toekomstige maatschappelijke opgaven op het gebied van ziekte en gezondheid, gezondheidsdeterminanten, preventie en gezondheidszorg in Nederland.


Zorgvisie organiseert op 28 september 2018 het congres Zorg HOT Topics. Topsprekers komen vertellen over dé zorgtrends. Klik hier voor meer informatie >>

2 REACTIES

  1. Zeer zorgelijk deze ontwikkelingen en zie in de huidige benaderingswijze geen structurele veranderingen ontstaan.
    Waarom het probleem niet aanvliegen vanuit een totaal andere invalshoek?
    Hetgeen ons overkomt aan ziek en zeer niet zien als een oorzaak maar als een gevolg.
    Als we de echte oorzaak in beeld hebben kunnen we eindelijk aan een oplossing werken.
    Professoren van een medische faculteit geven aan dat bij preventie ( moet u denken aan inhoudelijk gezond voedsel daarover straks meer) 30 tot 50% zorgkosten reductie tot de mogelijkheden gaat behoren.
    Andere professoren preventieve gezondheidszorg begint bij Inhoudelijk gezond voedsel, gezonde leefomgeving en een gezonde live style.
    Wat is inhoudelijk gezond voedsel? Voedsel met de inhoud die ons lichaam van ons voedsel vraagt.
    De voedsel producerende sector is samen met partners in staat die drie aspecten te realiseren en we kunnen dat goed uitleggen.
    Bodemisch Food heeft een netwerk van deskundigen die dat grotendeels voor elkaar hebben en willen samenwerken o.a. ook met u organisatie dit in de zorg te integreren.
    Daarnaast is de consumenten markt ook een aandacht veld waar ketenpartners actief gezocht worden.
    Hoop op een reactie, onze web site www. Bodemisch Food. nl

  2. Lees alle reacties
  3. Zorgelijke cijfers, maar ze kunnen ook een sterk vertekend beeld geven, door geldontwaarding en bevolkingsgroei. Wat een veel beter beeld geeft, is het percentage v/h BBP dat uitgegeven wordt aan zorg. Het is jammer dat het artikel die percentages niet geeft. Zou dat alsnog kunnen?

    En dat het deelpercentage van de zorguitgaven aan ouderenzorg toeneemt is logisch, gezien de vergrijzing.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.