Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rode Kruis Ziekenhuis betaalt schulden af

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Nu Zorg van de Zaak het Rode Kruis ziekenhuis mag overnemen, is de weg vrij voor investering.
Rode Kruis Ziekenhuis betaalt schulden af
Foto: ANP/Koen Suyk

Hoe hoog de lening is die Zorg van de Zaak verstrekt, wil het Rode Kruis Ziekenhuis niet zeggen. In elk geval kunnen de schulden die het ziekenhuis bij zorgverzekeraars had er helemaal mee worden afbetaald.

Rode Kruis Ziekenhuis

‘Door deze samenwerking creëren wij voor het ziekenhuis een financieel veel sterkere basis’, zegt  bestuursvoorzitter Jeroen van Roon, van het RKZ. De samenwerking komt tot stand in twee fasen. In de eerste fase die nu is begonnen, verstrekt Zorg van de Zaak een lening aan het RKZ en behoudt het ziekenhuis de stichting als rechtsvorm. In fase twee gaat het ziekenhuis over naar een vennootschap, waarbij Zorg van de Zaak een meerderheidsbelang krijgt in het RKZ. Van Roon: ‘Wij kunnen onze financiële positie bij de zorgverzekeraars nu normaliseren en tegelijkertijd anticiperen op nieuwe uitdagingen in de markt.’ Hoe het pakket zorg dat het RKZ gaat leveren, eruit gaat zien, is nog onderwerp  van discussie. Zorg van de Zaak heeft daarin instemmingsrecht.

Zorg van de Zaak

Marius Touwen, CEO van Zorg van de Zaak: ‘De toevoeging van het RKZ aan ons Netwerk brengt  veel kennis met zich mee. Dit biedt volop mogelijkheden voor innovatie, zoals een polikliniek voor beroepsziekten en arbeidsgerelateerde programma’s voor bijvoorbeeld obesitas, diabetes of stoppen met roken. Met als doel om mensen te stimuleren fysiek en mentaal zo gezond mogelijk te blijven. En dat zowel in werk- als privéomgeving.’

Zorgverzekeraars

Bijna twee jaar geleden raakte het RKZ in financiële problemen toen het voorschotten van zorgverzekeraars niet meer terug kon betalen. Achmea wilde twintig miljoen euro vorderen. De zorgverzekeraar eiste inspraak bij de aanstelling van een extra bestuurder en nieuwe leden van de raad van toezicht. Het ziekenhuis stelde orde op zaken, schrijft weer zwarte cijfers en wist de schuldpositie aanzienlijk terug te brengen, zo stelt Van Roon: ‘Wij hebben twee jaar de tijd gekregen om alle opties tot herfinanciering te bekijken en uit te werken.’ Touwen: ‘Hoe de toekomst van het RKZ er uit komt te zien, is afhankelijk van de politiek en plannen van de zorgverzekeraars. Als investeerder in het ziekenhuis wil ik bijdragen aan de positionering van het RKZ en het daarnaast verder ontwikkelen tot één van de beste ziekenhuizen van Nederland.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.