Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdamse ziekenhuizen werven levende nierdonoren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vier ziekenhuizen in de regio Rotterdam-Rijnmond gaan vanaf september familieleden en vrienden van nierpatiënten thuis voorlichten over de mogelijkheid om bij leven een nier af te staan. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat dit kan leiden tot meer donaties.
Rotterdamse ziekenhuizen werven levende nierdonoren

Dat maakte de organisatie van ELPAT, een congres over orgaandonatie dat momenteel in Rotterdam wordt gehouden, maandag bekend.

Ziekenhuizen

De vier ziekenhuizen die de handen ineenslaan, zijn het Erasmus MC, het Maasstad Ziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.

Tekort aan donoren

“Een patiënt durft uit zichzelf vaak niet om de nier van een familielid te vragen”, zegt psycholoog Jan van Busschbach van het Erasmus MC in Rotterdam. “Toch moet de mogelijkheid besproken worden, want er blijft een chronisch tekort aan nieren van overleden donoren.” Hoogleraar en transplantatiechirurg Willem Weimar, eveneens van het EMC, wil vooral allochtonen bewust maken van de voordelen van levende donatie. “Zij gaan hiertoe veel minder snel over.”

Wachtlijst

Maatschappelijk werkers gaan al voordat een patiënt dialyse krijgt en op een wachtlijst komt voor een donornier, op bezoek om de mogelijkheid van donatie bij leven te bespreken. Nierpatiënten staan gemiddeld vier jaar op een wachtlijst voor een nier van een overleden donor. Veel patiënten overleven deze termijn niet. Dialyse is bovendien een zeer belastende behandeling, die voorkomen kan worden als tijdig een donornier beschikbaar komt. Een nier van een levende donor gaat tien jaar langer mee. (ANP)

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.