Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Ruim een derde apothekers draait verlies

Redacteur KinderopvangTotaal
Volgens de brancheverenigingen voor apothekers ASKA en BG Pharma draait zo'n 30 tot 40 procent van de in totaal 1900 apotheken in Nederland verlies. Apothekers zouden veel medicijnen te laag hebben geprijsd.
Ruim een derde apothekers draait verlies

Met de liberalisering van de apothekersmarkt kunnen apothekers de prijzen van medicijnen zelf vaststellen. De verwachting was dat het medicijngebruik zou stijgen in 2012. Apothekers hebben, aldus de brancheverenigingen, met die verwachting de prijzen van veel medicijnen relatief laag vastgesteld. ASKA en BG Pharma constateren dat vooral veel kleine apotheken daardoor te weinig omzet draaien en in de financiële problemen terecht komen.

Compensatie

De geneesmiddelenmarkt is per 1 januari geliberaliseerd, daarom kunnen apothekers niet rekenen op overheidscompensatie. Voorheen bepaalde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de prijzen. Dat werd gedaan op basis van een kostenonderzoek van apothelers in het voorgaande jaar. De tarieven werden op de gemiddelde kosten vastgesteld.

Contracten

In de nieuwe ‘liberale’ markt sluiten apothekers contracten met zorgverzekeraars. ASKA en BG Pharma zouden graag zien dat de zorgverzekeraars de lopende contracten enigszins aanpassen, om de branche lucht te geven. De NZa houdt wel toezicht op de apothekersmarkt. Uit een tussenrapportage op basis van een marktscan blijkt dat de prijzen iets onder het niveau van 2011 liggen, zegt Hanneke Miedema, woordvoerder van de NZa.

Efficiënter

De directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Ruud Coolen van Brakel, betwijfelt of het medicijngebruik is gedaald: ‘Dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn. Het lijkt me aannemelijker dat de apothekers klagen omdat zij moeite hebben zich aan te passen aan de dit jaar ingevoerde marktwerking.’ Volgens Coolen van Brakel was deze verandering wel nodig omdat elke poging om de branche efficiënter te laten werken voorheen altijd resulteerde in meer winst voor de apothekers en groothandel, en niet in voordelen voor de consument. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer

Apotheken controleren nauwelijks op medicijngebruik

De Thuisapotheek staakt bedrijfsactiviteiten

Stadsapotheken Nederland start internetapotheek

11 REACTIES

  1. Al die mensen die dingen roepen als “jarenlang goed verdiend” en “in dit of dat land zijn de geneesmiddelen goedkoper” zijn naar mijn mening mensen die niet gehinderd worden door enige kennis van zaken.
    Ik heb als 2e en als beherend apotheker gewerkt en maakte op een bepaald moment weken van 60-70 uur. Het salaris ging niet mee omhoog met het aantal uren, maar als je te weinig assistenten hebt, moet je én als assistente en als apotheker aan de slag. En dat voor “een tent” die niet van jou is. Maar dat doe je voor de mensen die er werken. De financiele ruimte die er was, was voor de eigenaren. Maar volgens mij is die ook al enorm afgenomen.
    Het zou goed zijn als apotheken eens een “open huis” zouden doen, om de mensen te laten zien wat op de achtergrond allemaal moet gebeuren. Zodat ze kunnen uitleggen dat het voor de apotheek zelf ook niet prettig is om elke keer een ander generiek merk in de la te moeten hebben, maar dat de verzekeraars dit willen. Het punt is alleen dat een “open huis” heel lastig is, omdat er veel patiëntgegevens zijn die onder de geheimhoudingsplicht vallen.

  2. Lees alle reacties
  3. ze worden schatrijk die aphotekers anders kunnen ze niet een villa bouwen in een adere plaats en ze komen iederekeer met andere pillen van een andere leverandsier daar zit de winds voor hen dat wij niet goedt worden dat itereseerd hen niet als zij maar vedienen wij zijn ook niet in een paar jaar rijk geworden hoor daarvoor moet er gewerkt worden

  4. Wat mij opvalt als ik mijn apotheek bezoek, dat de inefficientie ver te zoeken is en dat er erg veel mensen rondlopen en staan te kletsen.
    Bij mijn bezoek aan de apotheek valt het op, dat mensen met volle boodschappen met geneesmiddelen de apotheek verlaten.

  5. Bij mijn bezoek aan de apotheek vant het mij iedere keer weer op, dat mensen met volle boodschappen gevuld met geneemiddelen de apotheek verlaten. Gezien de exorbitante geneesmiddelenprijzen geneesmiddelen moet er veel worden verdiend.
    Maar wat ook opvalt de inefficientie en de vele mensen die daar rondlopen.

  6. Hoe durft men te stellen dat de prijzen van geneesmiddelen jarenlang te laag is geweest.
    Na een verblijf van 10 jaar in Frankrijk kan ik stellen dat de Nederlander flink wordt opgelicht door de geneesmiddelen branche. Maar ook apothekers hebben flink geprofiteerd van alle mooie kortingsregelingen die NOOIT werden doorgegeven aan patienten die geneesmiddelen nodig hadden.
    Apothekers moeten niet zeuren. Zij zijn veel te duur, al jaren lang.

  7. Degene die dit stukje heeft overgeschreven van eerder in kranten en op internet geschreven stukjes heeft deze stukjes niet begrepen. Ten eerste gaat het er niet om dat het gebruik van geneesmiddelen is gedaald, maar minder gestegen dan verwacht. Het overigens bedoelde grote probleem is dat de prijs van deze geneesmiddelen zo laag is dat er min of meer geen marge op zit.
    Laatste dat vermeld moet worden is dat apothekers de prijzen niet bepalen! De prijzen worden uiteaard bepaald door fabrikant en verzekeraars en groothandel.
    In de loop van de week worden de stukjes steeds slechter. Dat krijg je er van als je steeds van mekaar overpent.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.