Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rutgers: sterftecijfers nog niet openbaar maken

Mark van Dorresteijn
Bestuursvoorzitter Maarten Rutgers van het in opspraak geraakte Scheper Ziekenhuis vindt het momenteel niet ethisch om sterftecijfers in ziekenhuizen openbaar te maken. Rutgers wil “eerst het debat hierover tot het einde voeren”.

De bestuursvoorzitter van het Scheper Ziekenhuis reageerde met zijn uitspraken in de rubriek ‘kwesties’ van het Zorgvisie magazine. Rutgers, die gisteren een persconferentie gaf over de falende maagchirurg Nick Reijnen, werd de vraag gesteld of hij het ethisch vindt om de sterftecijfers van zijn ziekenhuis niet te publiceren. Zijn antwoord: “Het is niet ethisch om onvolledige of onduidelijke informatie te verschaffen.”

‘Wat vergelijken we?’

Rutgers vervolgt: “Het is niet ethisch informatie over de kwaliteit van zorg achter te houden, maar wat is kwaliteit van zorg? Onenigheid over de waarde van de gebruikte maat of indicator voldoet om bekendmaking na te laten. Dit geldt voor de openbare sterftecijfers. Wat vergelijken we? De cijfers zijn zeker geschikt voor intern gebruik; nog niet voor het vergelijken van zorginstellingen.”

Appels en peren

Niet alleen Rutgers vindt de openbaarmaking van sterftecijfers voorbarig. Ook Willem van der Ham, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, heeft “ernstige twijfels” bij de publicatie van de cijfers. Van der Ham betwijfelt de validiteit van de Hopsital Standardized Mortality Ratio (HSMR), een statistische maat voor sterftecijfers. Angélique Bronneberg van patiëntenvereniging NPCF toont zich wel een voorstander van de openbaarmaking. “Als betrokkenen stellen dat met de cijfers appels en peren worden vergeleken, zeggen wij: ten eerste gaat het om gecorrigeerde cijfers en ten tweede kun je dat ook meenemen in de communicatie naar buiten.”

Maagchirurg ontslagen

De discussie over sterftecijfers is weer relevant geworden nadat maagchirurg Nick Reijnen werd ontslagen, omdat zeven mensen door zijn toedoen zijn overleden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil dat Reijnen wordt geschrapt uit het BIG-register en legt de zaak voor aan het tuchtcollege. Als het college akkoord gaat met dit voorstel, mag de chirurg niet meer werken in Nederland. Verder buigt het Openbaar Ministerie zich nog over een mogelijke strafvervolging van Reijnen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Scheper ziekenhuis ontslaat maagchirurg

Sterftecijfers nog niet openbaar in 2010

Scheper Ziekenhuis presenteert rapport maagarts

Onderzoeksraad inspecteert leiding Scheper Ziekenhuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.