Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ-adviseur breekt lans voor persoonlijke zorgdossiers

Mario Gibbels
Onno van Rijen is senior-adviseur bij de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), hij breekt een lans voor persoonlijke zorgdossiers. Hier een beknopte weergave van zijn pleidooi op frankwatching.com.

Internet biedt steeds meer tools om zelf regie over de behandeling bij – vooral chronische – ziekte te voeren. Eén van die tools is het persoonlijk gezondheidsdossier, ook wel het Personal Health Record (PHR) genoemd. In het PHR kun je alle gegevens vastleggen die relevant zijn voor je gezondheid, waaronder die met betrekking tot het voorkómen en het behandelen van ziekte. De patiënt bepaalt en beheert zelf wat er in het PHR wordt opgenomen en kan zelf beslissen wat hij aan zijn huisarts, specialist of ieder ander laat zien. Hoewel persoonlijke gezondheidsdossiers al in vele vormen via internet worden aangeboden, is het gebruik ervan nog gering. Uit onderzoek onder meer dan 2000 internetgebruikers in Nederland blijkt dat slechts 3% een PHR gebruikt.

Zelf invoeren

Primair zullen patiënten gegevens in hun PHR invoeren over hetgeen zij zelf doen, denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van gewicht, bloeddruk, bloedsuikerspiegel (in geval van suikerziekte), dieet (in geval van nierziekte), en andere voor hun situatie belangrijke meetwaarden.

Ook relevant zijn gegevens over de geneesmiddelen die zij zonder recept van een arts kopen. Er zijn al verschillende internettools waarmee kan worden nagegaan welke middelen mogelijke bijwerkingen en ongewenste interactie vertonen. Via een EPD kan dit niet gesignaleerd worden omdat de arts of apotheker doorgaans niet weet wat zijn patiënt op eigen houtje slikt.

Voorlichting

Er zijn veel PHRs. Voor de burger of patiënt wordt het moeilijk kiezen. Voor patiëntenorganisaties ligt er een taak om patiënten voor te lichten aan welke eisen een goed PHR moet voldoen en welke PHRs daadwerkelijk aan deze eisen voldoen.

Verplichting

Voordeel van het PHR is dat de patiënt in principe zelf kan beschikken over al zijn gegevens en geheel zelf kan bepalen of hij aan zijn behandelaar gegevens die andere behandelaars over hem hebben vastgelegd wil laten zien en zo ja welke. De realisatie ervan kan bevorderd worden door zorgaanbieders te verplichten om patiënten die dit wensen de in het EPD over hen vastgelegde medische gegevens volgens een standaardformaat naar hun PHR aan te leveren.

Betere patiënten

Nadeel is dat veel patiënten niet de moeite zullen nemen om met een PHR aan de slag te gaan. In dat geval kan de patiënt aan zijn behandelaar uiteraard niet laten zien wat anderen over hem hebben vastgelegd. Aangezien betrokken patiënten over het algemeen ook ‘betere’ patiënten zijn – dat wil zeggen dat zij beter afspraken nakomen die zij samen met hun arts gemaakt hebben, hetgeen tot betere gezondheidsresultaten leidt – misstaat een appèl aan patiënten om een PHR aan te leggen niet. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.