Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ: ‘Einde aan vrije artsenkeuze’

Selectieve inkoop van zorg door verzekeringen leidt volgens de Raad voor de Volkgezondheid en Zorg tot betere kwaliteit en scherpere prijzen. Maar de vrije artsenkeuze verdwijnt waarschijnlijk.

Dit schrijft de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een advies aan minister Klink van Volksgezondheid. Zorgverzekeraars zouden geen contracten meer moeten afsluiten met artsen of ziekenhuizen die slechte kwaliteit leveren. Dit betekent dat een patiënt niet meer naar elke arts of zorginstelling kan stappen voor medische hulp, omdat de zorgverzekeraar geen contract meer heeft met slecht presterenden.

Marktwerking stimuleren

De RVZ gaat ervan uit dat de artsen en instellingen die slecht uit een kwaliteitstest komen, vanzelf hun product gaan verbeteren. Als ze dat niet doen, prijzen ze zichzelf immers uit de markt. De marktwerking in de zorg wordt op deze manier gestimuleerd. En dat is uiteindelijk goed voor de portemonnee van de patiënt. Verzekeraars hoeven niet alle zorg van één ziekenhuis gaan inkopen, maar kunnen selectief gaan shoppen bij diverse aanbieders. De patiënt heeft volgens de RVZ uiteindelijk nog wel enige keuzemogelijkheid. Als hij toch in zee wil met een andere partij dan de verzekeraar voorstelt, moet dit kunnen als hij hiervoor extra wil betalen.

Minimumnormen

De RVZ adviseert Klink landelijke minimumnormen waaraan zorgverlening moet voldoen te bevorderen. Aanvullend op die normen kunnen verzekeraars een met patiëntenorganisaties afgestemde standaard gebruiken bij de zorginkoop. Met die minimumnormen moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg de beste en slechtste zorgaanbieders publiceren, vindt de RVZ.

Klink positief

Minister Klink laat weten dat dit advies past in zijn beleid. Hij stelt wel de voorwaarde dat patiënten goed weten waar ze aan toe zijn als ze een polis afsluiten bij een verzekeraar. Het moet inzichtelijk zijn bij welke zorgaanbieders de klant nog op kosten van zijn verzekeraar terecht kan. Minister Klink had om het advies gevraagd, omdat hij niet tevreden is over het ontwikkelen van de zorg als markt tussen verzekeraars en aanbieders.

Duidelijke criteria

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) steunt het plan om patiënten bij zorginkoop te betrekken, maar stelt dat dit wel moet gebeuren door patiëntenorganisaties en op basis van duidelijke criteria. Dat selectieve zorginkoop per definitie zou moeten leiden tot het einde van de vrije artsenkeuze wijst NPCF van de hand. Mensen met een chronische aandoening zullen naar de arts of specialist willen die zich in hun aandoening heeft gespecialiseerd en moeten dat zonder problemen kunnen. Alleen als mensen ook werkelijk keuzes kunnen maken, kan het afsluiten van voorkeurscontracten in ieders voordeel uitpakken.

Medisch specialisten

Hier kan ook de Orde van Medisch Specialisten zich in vinden. De Orde laat weten dat medisch specialisten nu nog duidelijker moeten maken waar ze goed in zijn en wat de uitkomsten van hun behandelingen zijn. Door keuzes te maken in de zorg die zij leveren, zijn medisch specialisten in staat om met de professionele inkopers te onderhandelen over de bijbehorende prijzen. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Klink: ‘Zorginkoop kan beter’

RVZ onderzoekt kostenbeheersing in de zorg

Patiënt meer invloed bij zorginkoop

Zorgverzekeraars geven meer sturing aan verzekerden

Zorgverzekeraars frustreren marktwerking

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.