Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

RVZ: verplicht bij- en nascholing

Mark van Dorresteijn
De Raad voor de Volkgezondheid en Zorg (RVZ) adviseert om bij- en nascholing verplicht te stellen om artsen en verpleegkundigen beter voor te bereiden op toekomstige zorg. Dat staat in het advies ‘Bekwaam is bevoegd - Innovatieve opleidingen en nieuwe beroepen in de zorg’ van de RVZ dat deze week werd gepresenteerd aan minister Schippers en Marian Kaljouw, voorzitter van verpleegkundigenorganisatie V&VN.
RVZ: verplicht bij- en nascholing

De RVZ stelt in het advies dat het noodzakelijk is zorgprofessionals anders op te leiden om ze voor te bereiden op de vraag naar zorg van morgen. Zowel voor de initiële scholing als voor de bij- en nascholing. De bevoegdheid tot het verrichten van handelingen moet niet langer voortvloeien uit een eenmaal verkregen beroepstitel, maar uit bewezen bekwaamheid.

Leven lang leren

De RVZ wil meer flexibiliteit in de opleidingen om de doorstroom naar andere functies te bevorderen. Leertrajecten moeten een leven lang leren mogelijk maken. Hierdoor kunnen professionals hun talenten optimaal ontplooien en krijgen zij een ruimer carrièreperspectief. Ook moet het systeem van bij- en nascholing minder vrijblijvend worden. Het moet een krachtig instrument worden om het beroep continu aan te passen aan wat patiënten nodig hebben. Individuele beroepsbeoefenaren leren hierdoor nieuwe kennis en vaardigheden en blijven op de hoogte van ontwikkelingen.

Deskundigheid

Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN onderstreept het advies van de RVZ dat werkervaring alleen niet genoeg is: “Als beroepsvereniging zijn wij het volmondig eens met een wettelijke verplichting voor deskundigheidsbevorderende activiteiten. Onze beroepsgroep heeft daarin overigens al een grote stap gezet: in het Kwaliteitsregister V&V en de deelregisters leggen steeds meer verpleegkundigen en verzorgenden hun deskundigheid ook nu al vast.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Misschien worden verpleegkundigen dan eindelijk eens zelfstandig, niet te afhankelijk zijn van je werkgever. Dan kunnen de bonden eea meenemen in de onderhandelingen voor de salarissen. De meestye verpleegkundigen vionden het best geen bijschaling, het getuigd van een professionele houding dat je bijscholing je eigen verantwoordelijkheid is.

  2. Lees alle reacties
  3. Het advies is wel oud maar de uitvoering is lastig omdat verplichte (bij)scholing veel geld en tijd kost (zie ook de artsen) en verpleegkundigen met heel veel zijn. Het halfslachtige begin was dat je minstens 8 u per week moet werken om je big registratie te behouden bijvoorbeeld. Wanneer je op een specialistische afdeling werkt is 8 uur te weinig om up to date te blijven of de scholing hiervoor overtreft het aantal werkuren. En wie krijgt welk budget om te scholen, parttimers hebben ip meer scholing nodig dan full time werkende verpleegkundigen, die leren veel meer on the job.

  4. Dit is eigenlijk al een achterhaald advies nl. artsen hebben al een accreditatiesysteem evenals reeds vele beroepsgroepen. Om geregistreerd te blijven voor de wet BIG dient men ook al aan verschillende eisen voldoen. Dus in deze niets nieuws maar een bevestiging dat de proffesionals in de zorg reeds lange tijd bezig zijn met de toekomst en een leven lang leren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.