Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schakelteam: ‘Gemeenten moeten versnellen’

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Vrijwel alle gemeenten hebben hard gewerkt aan een aanpak ter ondersteuning van mensen met verward gedrag. Dat concludeert het Schakelteam. Maar ‘op veel gebieden is er nog veel werk te verzetten’, reageert staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS.
Schakelteam: beleid moet sneller
Foto: Fotalia

Gemeenten staan voor de opgave om voor 1 oktober 2018 een goedwerkende aanpak voor mensen met verward gedrag te realiseren. Vrijwel alle gemeenten hebben een sluitende aanpak ontwikkeld. ‘Dat stemt positief’, reageert Blokhuis in een Kamerbrief. Maar ondanks de hoopvolle stappen die zijn gezet, ‘is er op cruciale punten nog versnelling nodig’, vertelt Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam. Het Schakelteam spreekt in een woensdag verschenen rapport van een ‘weerbarstige werkelijkheid.’

Rapport Schakelteam

Het Schakelteam verwacht dat een goed werkende aanpak voor begin oktober niet geheel gerealiseerd zal worden.  ‘Gedragsveranderingen, het overwinnen van cultuurverschillen en het aangaan van een domein overstijgende samenwerking kosten meer tijd dan we zouden willen’, betreurt Blokhuis.

Gemeenten hebben een breed palet aan partners en zijn daar tevreden over. Toch ervaren zij het als een uitdaging om ervaringsdeskundigen en familie een actieve bijdrage te laten leveren. Bovendien wordt het realiseren van passend zorgaanbod in de wijk, zoals time-outvoorzieningen en klinische capaciteit, structurele financiering en informatiedeling door gemeenten als lastig beschouwd.

Investeren in preventie

Om mensen met verward gedrag niet tussen wal en schip te laten vallen, moet er extra aandacht komen voor een betere samenwerking tussen het sociaal domein, zorg en veiligheid. ‘We investeren vooral in preventie’, aldus Hoes. Dat vereist  voldoende deskundigheid in de wijk. Bovendien zijn er genoeg betaalbare plekken nodig voor begeleid/beschermd wonen en een passend aanbod van ondersteuning en zorg. ‘Denk ook aan laagdrempelige voorzieningen en cliënt- en familie-initiatieven gericht op herstel en participatie.’ Op die manier kunnen mensen door de noodzakelijke hulp thuis wonen. Acceptatie in de wijk en een 24/7 bereikbaar advies- en meldpunt dat hulp op maat regelt mogen volgens Hoes ook niet ontbreken.

Verder benadrukt de voorzitter het belang van het samenvoegen van zorg en sociaal domein in één portefeuille zitten. Daarbij moet er een stevige verbinding met veiligheid zijn. Doordat verwarde personen doorgaans meerdere problemen hebben, door meerdere instellingen behandeld worden en daarbij meerdere financieringsstromen gelden, is een investering in nadere samenwerking essentieel. ‘Maak afspraken over wie regie voert op een casus en regel samen financiële ruimte om oplossingen op maat te kunnen financieren’, aldus Hoes.

Meters maken

Volgens staatssecretaris Blokhuis gaat het Schakelteam met opdrachtgevers ondersteuning bieden bij het gereed maken van de gemeentelijke aanpak. ‘De eerste opgave is ervoor te zorgen dat de komende maanden optimaal worden benut om meters te maken en een fundament te leggen voor de toekomst.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.