Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schakelteam zet nieuwe instrumenten in bij aanpak verwarde personen

Redacteur Zorgvisie
Het Schakelteam voor personen met verward gedrag gaat een aantal nieuwe instrumenten inzetten om de aanpak rondom verwarde personen te verbeteren. Dat blijkt uit het rapport ‘Niemand tussen wal en schip’ dat het Schakelteam heeft uitgebracht.
Verward-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Het Schakelteam is de opvolger van het Aanjaagteam verwarde personen, dat in november dit jaar ophield te bestaan. Dat team maakte bouwstenen die het Schakelteam nu verder gaat implementeren om een sluitende aanpak te realiseren. Daarvoor zet het nieuwe instrumenten in, schrijft minister Schippers in een brief over het rapport.

Nieuwe instrumenten
Zo gaat het Schakelteam een vliegende brigade inzetten, waaraan knelpunten waar partners echt niet samen uitkomen kunnen worden gemeld. Het Schakelteam gaat dan helpen een oplossing te zoeken en stuurt eventueel extra deskundigheid naar de regio waar het probleem is. Daarnaast worden er ontwikkelpleinen gemaakt, waarin bouwstenen of thema’s centraal staan en praktijkervaringen uit de regio’s met elkaar worden verbonden. Daardoor moeten nieuwe modellen worden ontwikkeld voor een sluitende aanpak.

Knelpunten bekend bij Schakelteam
Het Schakelteam gaat zich daarnaast ook bezighouden met knelpunten die al bekend zijn, zoals het vervoer van personen met verward gedrag, al dan niet acute meldingen, triage, de eerste opvang en de overgang van forensische zorg naar reguliere ggz. Minister Schippers geeft in de Kamerbrief over het rapport aan dat ze alle vertrouwen heeft in de aanpak van het Schakelteam. ‘De uitwerking geeft mij het vertrouwen dat het Schakelteam succesvol kan voortbouwen op de werkzaamheden van het Aanjaagteam. Alle partijen die in het Aanjaagteam vertegenwoordigd waren, zijn ook aanwezig in het Schakelteam. Daarnaast is het team versterkt met ervaringsdeskundigen vanuit het perspectief van de mensen met verward gedrag en vanuit het familieperspectief. Ten slotte is het team uitgebreid met iemand vanuit de gehandicaptenzorg. Hiermee zijn alle belangrijke partijen betrokken die een rol spelen in de ondersteuning van personen met verward gedrag.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.