Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: ‘Maatregelen tegen declaratieprobleem’

Redacteur Zorgvisie
Minister Schippers biedt een oplossing voor een declaratieprobleem in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Door onduidelijkheid moesten cliënten soms zelf betalen voor langdurig verblijf in een ggz-instelling. Deze kosten worden nu alsnog vergoed.
Spaarvarken400.jpg
iStock.

De minister van VWS neemt structurele maatregelen om de zogenoemde ‘365-dagenproblematiek’ op te lossen en in de toekomst te voorkomen. Cliënten die voor rekening van de zorgverzekeraar meer dan 1095 dagen in een instelling zijn verbleven, hebben sinds 2015 recht op voortzetting van die zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Als het verblijf langer dan 1095 dagen heeft geduurd, kunnen de cliënten nu met terugwerkende kracht alsnog een Wlz-indicatie krijgen van het CIZ over de extra dagen.

Declaratieprobleem in 2014
De problematiek ontstond enkele jaren geleden. Tot 2014 was het maximale aantal dagen dat iemand op rekening van de zorgverzekeraar in een instelling kon verblijven 365 dagen. Na dat jaar dekte de zorgverzekeraar de kosten niet meer, maar viel de zorg onder de AWBZ. ‘In de praktijk kwam het soms voor dat een zorgaanbieder, zonder dat die zich daarvan bewust was, meer dan 365 dagen onafgebroken verblijf als Zvw-zorg declareerde bij de zorgverzekeraar of patiënt’, schrijft Schippers. ‘Dat kon gebeuren als een patiënt achtereenvolgens verblijfs-ggz afnam bij meer dan één aanbieder. De tweede aanbieder wist dan niet altijd van de voorgaande verblijfsperiode en hoe lang die periode was.’

Oplossing declaratieprobleem
Voor deze cliënten bleek het niet meer mogelijk om achteraf alsnog een AWBZ-indicatie aan te vragen, waardoor de extra dagen niet vergoed werden. ‘De betreffende patiënt valt daarmee tussen wal en schip en zou zelf moeten betalen’, aldus Schippers. ‘Dat is een onwenselijke situatie.’ Om dit declaratieprobleem op te lossen, zijn er afspraken gemaakt met de Nederlandse Zorgautoriteit, Zorgverzekeraars Nederland en het Zorginstituut Nederland om de zorg alsnog te vergoeden.

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.