Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Schippers: 2015 jaar van transparantie

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS heeft 2015 bestempeld tot Jaar van de Transparantie in de Zorg. ‘Ik zet mij in voor betaalbare zorg van goede kwaliteit, die oog heeft voor mensen. Transparantie over kwaliteit is daartoe essentieel.’
Schippers: 2015 jaar van transparantie
Foto: VWS
Premium

Transparantie in de zorg is

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    10 REACTIES

    1. @pepp:
      Wellicht heeft u de reactie van smitvisch niet kunnen lezen voordat u uw reactie plaatste, maar dat is bepaald geen onderbuikreactie. Integendeel: een prima analyse. Zelfs al is de term ‘marktwerking’ in de zorg een containerbegrip waar ook qua kwaliteit en prijs gunstige zaken onder kunnen vallen.

    2. Lees alle reacties
    3. Het is erg jammer dat de minister nù pas komt met het belangrijkste goed in de zorg, namelijk inzicht in werking en kosten van de zorg. Het schetst alleen maar hoe weinig kennis zij in de afgelopen jaren heeft opgedaan omtrent de ins en outs van de gezondheidszorg.
      Ook haar pleidooi voor eenheid van taal toont aan hoe slecht de minister èn haar ministerie doen om bij te dragen aan een gezonde zorg.
      De zorgverzekeraars spinnen hier wel garen bij, omdat zij bijna ongeremd door duidelijke regels allerlei regels hun winst te behalen bij de zorgprofessional. Als bijv Achmea een polis afsluit voor 27 bezoeken aan de fysiotherapeut, dan betaalt de fysiotherapeut zèlf nog eens € 3,40 mee voor de bezoeken boven de 18.
      De minister denkt waarschijnlijk dat een vrije markt betekent dat je achterover leunt en de tijd zijn werk laat doen.
      Op deze manier worden de kosten van de gezondheidszorg afgewenteld op de consument.
      Ik heb tot nu toe ook geen enkele zorgverzekeraar ook maar een poging zien doen om de veranderingen in de thuiszorg actief te faciliteren vanuit de client-patient relatie.
      Nee, deze minister weet eigenlijk van niets, maar weet in het kabinet blijkbaar de schone schijn goed op te houden.

    4. Nederland is een van de weinige landen in Europa met een ziektekostenverzekering gebaseerd op marktwerking en daardoor zijn zorgverzekeraars verplicht enorme reserves – meer dan 10 miljard – aan te houden om de risico’s van die marktwerking af te dekken (Solvency I en II).
      Maar het is wel de wereld op zijn kop om zorgverzekeraars dan te gaan beoordelen op het resultaat op hun belegd vermogen van onze premies.
      We sluiten een zorgverzekering om onverwachte medische risico’s te dekken, niet om te beleggen.
      In landen zonder marktwerking hoeven en die reserves niet aangehouden te worden en worden de premies berekend en verrekend op basis van de daadwerkelijke schadelast.
      Het is tijd dat de politiek en de Nederlandse bevolking zich bezinnen op dit merkwaardige fenomeen voordat onze ingelegde premies verdampt zijn op de beurs.

    5. Minister Schipper met staatssecretaris Van Rijn
      hebben in NL een spoor van ”bloed-zweet en tranen” getrokken.
      Ouderen hebben minder rechten dan dieren. Organisaties vallen om door de regelgeving van de Overheid. De regering gaat als blinde door de kast van kwetsbaren personen in de samenleving. Kabinet Rutte is de slechtste regering van deze EEUW!

    6. Transparantie is er pas wanneer ook de prijzen van ziekenhuisbehandelingen transparant worden voor het publiek.
      Transparantie is er ook wanneer hulpmiddelen voor een consument dezelfde prijs heeft als voor een zorgverzekeraar.(de consument betaalt de hoofdprijs en de de verzekeraar of gemeente(WMO) krijgt 60% korting).
      Door steeds meer zaken uit het ‘pakket ‘ te halen. wordt door de consument steeds de hoofdprijs betaald en wordt het duurder ipv goedkoper. Nieuwe innovaties worden niet toegepast. Het moet eerst 10 jaar bewezen zijn. (Dat is de doodsteek voor elke innovator)

    7. Eens met Rob. We hebben behoefte aan inzicht in de wijze waarop door verzekeraars de hen toevertrouwde bedragen voor ziektekostenverzekering besteed worden. Laat 2015 het jaar van de transparantie van gedrag van verzekeraars worden, omdat we dat nog missen. De zorgverleners mag in 2015 best een pas op de plaats gegund worden.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.