Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers: ‘Boete voor Rom niet acceptabel’

Redacteur Zorgvisie
Dreigen met een boete bij ggz-cliënten die niet willen meewerken aan Rom is onacceptabel. Dat schrijft minister Edith Schippers van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vindt dat cliënten de keuze moeten hebben om niet mee te werken.
schippers.jpg

De minister reageert daarmee op ophef die ontstond rond ggz-aanbieder Centiv, die tenminste één cliënt een boete wilde opleggen als ze de Rom-lijsten niet invulde. Dat deed Centiv naar eigen zeggen omdat zorgverzekeraars de instelling zouden kunnen korten als er niet genoeg Rom-gegevens worden aangeleverd.

Boete niet acceptabel
Schippers vindt deze werkwijze niet acceptabel, schrijft ze in een brief als antwoord op Kamervragen van Antje Diertens en Kees Verhoeven (D66). Maar Centiv heeft het beleid inmiddels aangepast en geeft cliënten die niet of niet op tijd meewerken aan Rom geen boete meer. Schippers schrijft dat ze een voorstander is van het gebruik van Rom, omdat het ook in het belang is van de cliënt. ‘Daarbij moet de patiënt ook de keuze hebben om niet mee te werken. Het financieel onder druk zetten van patiënten voor het invullen van Rom-vragenlijsten vind ik niet acceptabel.’

Korten door Rom
De bewering van Centiv dat zorgverzekeraars aanbieders kunnen korten als ze niet genoeg gegevens aanleveren, is volgens de minister onjuist. ‘Het klopt niet dat zorginstellingen per patiënt gekort worden bij het niet voldoende aanleveren van Rom-gegevens’, schrijft ze. Ggz-aanbieders moeten hun cliënten toestemming vragen voor het doorleveren van de Rom-gegevens aan de Stichting Benchmark GGZ. Een cliënt mag daar geen toestemming voor geven. ‘Zorgverzekeraars hebben in het licht van dit toestemmingsvereiste coulant om te gaan met de afgesproken aanleverpercentages.’  

Verder geen boete Rom
De minister heeft geen verdere signalen ontvangen van cliënten die mogelijk een boete moeten betalen of op een andere manier onder druk worden gezet om mee te werken aan de Rom-lijsten, schrijft ze in haar brief. Daarom vindt ze het niet nodig om verdere navraag te doen.  

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

1 REACTIE

  1. De minister is niet goed geïnformeerd of informeert niet goed. Zilveren Kruis geeft een generieke tariefkorting van 5% bij een volgens ZK te laag ROM-percentage. Voor de contractering van 2017 hanteerde ZK een minimaal percentage van 70% wat in 2016 gehaald moest zijn. Het jaar er voor was het minimale percentage 50%.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.