Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Schippers: Geen uitzondering eigen bijdrage voor dementerenden

Mark van Dorresteijn
Minister Edith Schippers van VWS ziet geen reden om demente bejaarden uit te zonderen van de eigen bijdrage. Dat stelde Schippers gisteren in de Tweede Kamer.
Schippers: Geen uitzondering eigen bijdrage voor dementerenden

GroenLinks pleitte voor een uitzondering, maar volgens Schippers is het niet per definitie zo dat mensen met dementie weinig geld hebben.

Eigen bijdrage

Schippers hield, ondanks bezwaren van vooral PvdA, SP en GroenLinks, donderdag vast aan haar voornemen voor een eigen bijdrage in de zwaardere geestelijke gezondheidszorg (ggz). Onder druk van de Kamer verlaagde ze eerder al wel de hoogte van de eigen bijdrage in twee stappen van 295 naar 200 euro per jaar. Voor behandelingen tot 100 minuten geldt een eigen bijdrage van honderd euro per jaar.

Toekomstgerichte agenda

De minister riep de ggz op weer te komen praten, want ze vindt dat de sector een toekomstgerichte agenda nodig heeft. “We moeten kijken hoe we dat voor elkaar krijgen. 2012 is een moeilijk jaar, met meer vraag en een dip in de financiën. Maar aan het eind van de kabinetsperiode is er meer geld voor de ggz dan nu in het begin.”

De initiatiefnemers van de actie om geen eigen bijdrage bij dementie te heffen vinden dat de minister zich er makkelijk vanaf maakt. Jan Vuister, bestuurder Geriant: “Dat mensen met dementie niet per definitie armlastig zijn, zoals Schippers stelt, is nooit als argument aangevoerd. De minister beoogt de zorgvraag in te dammen, maar dat zal een eigen bijdrage bij een progressieve ziekte als dementie in het geheel niet bewerkstelligen. Daarnaast wil ze bezuinigen, maar juist een recente studie van verzekeraar Univé toonde aan dat de GGZ-hulp voor deze groep, met name het casemanagement dat wordt geboden, uitermate kosteneffectief is. Het levert meer op dan het kost en ze zal bij het invoeren van deze maatregel voor de groep mensen met dementie er alleen maar armer op worden. De minister is bezig het paard achter haar eigen wagen te spannen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

15 REACTIES

  1. Als je rondom je heen kijkt, dan worden een aantal dingen in een circel versterkt. Als ik me afvraag wie de politici (waar wij voor gestemd hebben) vertegenwoordigen, dan kom ik maar tot een conclusie:
    Het is duidelijk niet ons, de kiezers! Wie dan wel vraag ik me af ?!?!?
    Inmiddels word de situatie steeds nijpender. We hebben 2 (of 3) opties.
    1) Zelf vernietiging.
    2) Revolutie
    en 3: Zelfvernietiging d.m.v revolutie.
    Ik kies voor de laatste…

  2. Lees alle reacties
  3. Feit is dat het vaststellen van deze extra eigen bijdrage voor verreweg de meeste mensen in de “doelgroep” niet of nauwelijks op te brengen zijn. Ik hoop dat ze een fonds oprichten voor getraumatiseerde treinmachinisten…
    Een ouwe slogan van de VVD:
    “wees jezelf! VVD!”
    Zegt genoeg toch ?

  4. Het ontbreken van eigen regie, dus een verminderde zelfredzaamheid komt voor bij de ‘zwaardere’ situaties van zowel psychogeriatrische aandoeningen als psychiatrische aandoeningen. En deze mensen hebben goede ondersteuning nodig om zich sowieso te kunnen handhaven, dus het wel of niet kunnen betalen van de eigen bijdrage moet niet zozeer afhankelijk zijn van het ziektebeeld [somatisch, psychiatrisch psychogeriatrisch] als van de draagkracht.Hoewel ik zorg heb over mensen met een psychiatrisch ziektebeeld en agv de eigen bijdrage nog een drempel zien om voor behandeling te gaan, ernstiger ziek worden, met een grotere kans tot opname,omdat ze een gevaar voor zichzelf of de omgeving worden.Ik weet niet of het overall dus goedkoper word, maar ik neem aan dat er iemand is geweest, die een [kans]berekening heeft losgelaten en weet wat meer overlaat onder aan de streep.Persoonlijk menselijk leed stond al niet meer op de agenda, dus daar hoeven we het niet meer over te hebben.

  5. Van de oppositie vind ik het wel van weinig lef getuigen om over de rug van ouderen te scoren. GGZ is GGZ en ook voor ouderen. Uberhaupt is de eigen bijdrage een lachertje, het is heel onduidelijk voor mij waar de te grote omzet nu vandaan komt (ZBC?’s)Tot en met 2007 was de zorg en ook de GGZ gebudgeteerd, dus het zou duidelijk moeten zijn waardoor de stijging is veroorzaakt (achterstand in de huisvesting wegbouwen? wachtlijstgelden? ZBC’s?) maar dan kan ik nergens iets over vinden. Dus het is bij de regering flutwerk en haastwerk. Als dokter moet je veel ervaring hebben om moeilijke operaties uit te mogen oefenen, onervaren en onbekwame politici kunnen maar hun gang gaan……

  6. dementie is op zichzelf ook geen reden om een andere financieringssystematiek toe te passen. de enige reden om juist demente bejaarden van een eigen bijdrage vrij te stellen, kan zijn, dat zij geen begrip van geld (meer) hebben en in die zin geen eigen regie meer (kunnen) voeren. en wat is er dan gemakkelijker voor degenen die over hun budget de regie voeren, dan zorguitgaven die een eigen bijdrage met zich mee brengen zoveel mogelijk te beperken. dat is vaak niet in het belang van de patiënt zelf en ook niet in dat van de feitelijke verzorgers.
    of ben ik nu te wantrouwend jegens de erven?

  7. En hiermee laat Schippers zien dat zij niet verwacht dat de eigen bijdragen een remmend effect hebben op de zorgvraag. Zij probeert de kosten van zorg meer bij de zieken te leggen. Dit is geheel in lijn met de VVD wens om minder solidair te zijn met de zwakkeren in de samenleving.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.