Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers hekelt goodwill bij huisartsen

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers vindt het betalen van goodwill in de huisartsenzorg ongewenst en wil daar zo snel mogelijk een einde aan maken. De minister reageert daarmee op de economische analyse Goodwill in de huisartsenpraktijk door Zorgmarktadvies.
Schippers hekelt goodwill bij huisartsen

Goodwill wordt in de huisartsenzorg betaald bij de overname van een praktijk en komt voort uit de moeite die huisartsen moeten doen om een praktijk op te starten. Volgens de analyse ligt het bedrag tussen de 20.000 en 100.000 euro, met een gemiddelde van 60.000 euro. De onderzoekers merken daarbij op dat de schatting met ‘onzekerheid is omgeven’.

Voor- en nadelen goodwill

De onderzoekers stellen dat goodwill geen prijsopdrijvend effect heeft. Ook stellen de onderzoekers dat goodwill positieve effecten zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een blijvende investeringsbereidheid, ook tegen het einde van hun loopbaan, van huisartsen kan bevorderen. Goodwill heeft volgens de onderzoekers ook nadelen. Zo is er het risico dat een opvolgende huisarts gekozen wordt op basis van het bedrag dat men voor de goodwill wil betalen en minder op basis van zijn kwaliteit en in hoeverre hij of zij past bij de patiëntenpopulatie en andere zorgverleners. De onderzoekers stellen daarom dat goodwill het risico met zich kan brengen dat financiële aspecten de overhand gaan nemen bij het selecteren van een opvolger.

Einde goodwill

Schippers is niet overtuigd van de voordelen van goodwill en wil de manier van handelen zo snel mogelijk afschaffen. ‘Mijn voornaamste bezwaar ziet erop dat jonge huisartsen op kosten worden gejaagd en beperkt worden in hun keuze waar zich te vestigen. De conclusie van de onderzoekers dat het geen prijsopdrijvend effect heeft, kan vanuit de economische theorie wellicht juist zijn, daar staat echter tegenover dat goodwill afkopen gewoon geld kost van huisartsen wat zij op de een of andere manier toch weer terug zullen willen verdienen. Ik zou liever zien dat als huisartsen investeringen doen, ze dit doen in kwaliteit van zorg en niet in goodwill.’ Schippers eindigt de brief dat zij juridische stappen onderzoekt om goodwill tegen te gaan. Daarnaast kijkt naar zij alternatieve beleidsmaatregelen met hetzelfde doel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.