Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers kondigt landelijk onderzoek darmkanker aan

Vanaf 2013 worden mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar via een bevolkingsonderzoek gecontroleerd op darmkanker. Minister Edith Schippers (VWS) kondigt dat aan in de Nota gezondheidsbeleid die woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Schippers kondigt landelijk onderzoek darmkanker aan

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker wordt stapsgewijs ingevoerd. Ongeveer 4,4 miljoen mensen krijgen ermee te maken. De Gezondheidsraad adviseerde in 2009 om ouderen elke twee jaar standaard te controleren op darmkanker.

Geen uitstel

Schippers voorganger Ab Klink voorzag eerder nog dat door een tekort aan artsen en de krappe overheidsfinanciën de screening pas in 2019 zou kunnen zijn ingevoerd. KWF Kankerbestrijding en andere patiëntenorganisaties drongen erop aan dit bevolkingsonderzoek vooral niet uit te stellen. Zij voorzien dat de kosten op langere termijn juist hoger worden als te veel wordt gekeken naar de kosten die op korte termijn moeten worden gemaakt.

Minder sterfgevallen

Elk jaar sterven bijna vijfduizend mensen aan darmkanker en komen er twaalfduizend patiënten bij. Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, stijgen de kansen op overleving. Schippers verwacht dat zo uiteindelijk jaarlijks ongeveer 2400 sterfgevallen kunnen worden voorkomen. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Kosten zorgen voor ongelijkheid in kankerzorg

Mobiele huidkankerscreening met iPhone

Michel Rudolphie nieuwe direceur KWF Kankerbestrijding

Hond herkent geur darmkanker

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Wat is CEA?
    CEA staat voor Carcino-Embryonaal-Antigeen. Dit is een zogenaamd ‘tumor geassocieerd’ eiwit.
    CEA wordt aangevraagd als de arts vermoedt dat de symptomen wijzen op een vorm van kanker.
    Bij verschillende soorten kanker kan CEA verhoogd zijn, zoals bij darmkanker maar ook bij bijvoorbeeld borst-, long-, lever- en alvleesklierkanker.
    Er zijn ook goedaardige aandoeningen, zoals ontstekingen in de darm of lever, waarbij CEA verhoogd kan zijn. Bij rokers is er daarnaast vaak een hogere CEA-waarde dan bij niet-rokers. CEA is daarom niet betrouwbaar voor het stellen van een diagnose.
    CEA kan wel een maatstaaf zijn voor de uitgebreidheid van kanker. CEA is namelijk vooral verhoogd als er sprake is van uitzaaiingen. Ook in dit geval geldt dat het niet volledig betrouwbaar is. Dit bloedonderzoek zal daarom altijd gedaan worden in combinatie met andere onderzoeken.
    CEA kan bepaald worden door het afnemen en onderzoeken van een buisje bloed.
    Bron:
    http://www.mlds.nl/onderzoeken/31/bloedonderzoek-cea/

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.