Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Schippers sluit akkoord met huisartsen

Mark van Dorresteijn
In het akkoord van minister Schippers van VWS staan afspraken over bezuinigingen op geneesmiddelen, meer innovatie bij huisartsen en minder verwijzingen naar medisch-specialistische zorg.
Schippers sluit akkoord met huisartsen

Schippers belooft op haar beurt dat de huisartsen de 99 miljoen euro die ze vorig jaar te veel hebben uitgegeven, niet hoeven terug te betalen. Ze zal bovendien haar best doen om de huisartsen ook dit jaar geen korting op te leggen. Ook lopende onderzoeken naar onder meer het inkomen van huisartsen zullen volgens het akkoord niet van invloed zijn op het beschikbare geld in 2013. Met het akkoord wordt een roerige periode afgesloten. Een langdurige discussie over te veel gemaakte kosten in 2009 en 2010 leidde eind vorig jaar nog tot stakende huisartsen.

Centrale rol

In het vrijdag gepresenteerde akkoord is vastgelegd dat de uitgaven voor de huisartsenzorg volgend jaar met 2,5 procent mogen stijgen en dat de huisarts een centrale rol op zich neemt bij de verdere ontwikkeling van meer zorg in de buurt. Hiervoor zijn zaken nodig als e-health en op de bevolking afgestemde openingstijden. Ook blijft wat Schippers betreft de inschrijving van patiënten op naam, zodat de persoonlijke relatie tussen huisarts en patiënt behouden blijft.

Huisartsen gaan verder voor 50 miljoen euro besparen op de uitgaven aan geneesmiddelen, onder meer door waar mogelijk de goedkoopste medicijnen voor te schrijven.

Vierde akkoord

Premier Mark Rutte prees Schippers na afloop van de ministerraad met het vierde akkoord dat zij heeft bereikt in twee jaar tijd. Behalve met de huisartsen was dat met de medisch specialisten, de ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg. Dat zorgt volgens Rutte voor grote veranderingen en kostenbesparingen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

11 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hans ik weet niet waar je over hebt.
    er zijn mensen patiënten die medicijnen nodig hebben dan krijgen ze gewoon ik gebruik ook medicijnen enz. en kan ze niet zo betalen maar betaald wel heel veel aan zorgverzekeraar daar hou je geen rekening mee.en ook min.schippers die min.af is die weet ook niet van waar zij over praat,toch wil ik wel eens hebben van dat zij eens goed en flink ziek is of wordt weet men wel wat zij uitbataald krijgt in de maand meer dan 10:000 in de maand het is schandalig en dan nog plukken van de mindere man,dat wil er bij ons niet inmaar waar ik over praat dat zijn geen leugens maar het is echt zo.

  3. @hvdbeek Natuurlijk is dit weer een van die vele goede voornemens. Niks mis mee als nu ook eens de follow up geregeld wordt: afspraken over taakstellingen van bezuinigingen en per kwartaal/jaar keihard nulmeting en verbeteringen monitoren en met elkaar bespreken. Dat wordt toch ook van zorgorganisaties verwacht?

  4. goedkope medicijnen,??????
    Veel daarvan krijg je kwalen erbij.bloed verdunners geven veel heel veel maagpijn.
    Dus toch een duurdere en wat je eerst had weg gooien??
    En je maagpijn laten behandelen.
    Lekker goedkoop.
    Maar gelukkig is de houdbaarheid van deze kamer snel teneinde,
    Minder belasting voor ziekte kosten terug,veel zelf betalen aan med ,
    Zieken worden niet beter maar zieker,dood ziek
    Ik had rit naar ziekenhuis voor mijn hart ,mijn dieet is mij afgenomen .wat van levens belang is

  5. Taakstelling is 50 miljoen middels doelmatig voorschrijven. Dat gaat de apotheken al geld kosten. Prikkel voor huisartsen is sterker; van iedere euro meer besparing mogen zij 50 cent voor zichzelf houden. Dat kan gaan via volume en/of via minder receptregels en/of minder extra prestaties ten laste van de apotheken.
    Per saldo een verdere verlaging van de netto inkomsten van een apotheek. Ook die in een gezondheidscentrum of zorgplicht of Ahoed. Een verzekeraar gaat die verliezen niet compenseren middels een verhoging voor de tarieven van die apotheken. Dat zou de besparing geleverd door de huisartsen teniet doen. Het zijn de verzekeraars die immers de extra vergoeding voor de huisartsen moeten betalen!
    Tot voor 2008 werden de apotheken gebruikt als bankiers/financiers voor de LVG/Gezondheidscentra/Ahoeden. Daarna aflopende zaak en per 2012 helemaal. Daar moet nu geld bij.
    Als de verzekeraars hun regie-rol serieus nemen en de Overheid de verzekeraars in hun waarde laat zullen de Ahoeden, LVG en Gezondheidscentra het zonder apotheken moeten doen. Gebruik de vrijkomende ruimte doelmatiger: GGZ POH of kantoortje voor de buurtzorg.
    En denk ook aan de Taakherschikking. Moet alles worden gedaan door de huisarts?
    Of dit Akkoord stand gaat houden en gaat opleveren wat VWS en LHV verwachten is maar de vraag. Wat gaat er nu gebeuren met de 1.3 miljard euro aan besparing door Lage Ziektelast voor eigen rekening? En de overheveling van de dure geneesmiddelen: oncolytica, IVF en Groeihormoon medicatie en begeleiding gaat ook ten koste van het aantal regels en omzet van de apotheken in de LVG/Ahoed/Gezondheidscentra.
    Op een congres te Leiden in kader Medicatie Overdracht schijnt de topambtenaar Hugo Hurts van VWS GMT te hebben gesteld dat alle openbare apotheken failliet zullen gaan, maar dat apothekers genoeg werk zullen hebben.
    Dat is de uiterste consequentie van dit beleid.
    Yes, Minister.

  6. NZa en de onderliggende ZN-leden waren geen mede ondertekenaars van dit Convenant. ZN kan de ZN-leden juridisch niet binden. Afspraken die ZN maakt zijn voor rekening van ZN.
    Wie gaat dus de huisartsen hun meeropbrengst betalen?
    En de LVG kwam recent met een noodoproep wegens het wegvallen van de apotheken in gezondheidscentra als bankier. Als huisartsen doen wat de LHV heeft afgesproken met VWS gaan die apotheken nog meer verliezen lijden. Wellicht dat de wegvallende ruimte kan worden opgevuld door GGZ-POH’ers? Die brengen voor de huisartsen nog geld op.
    Ook bij private centra betekent dit Convenant een vestzak, broekzak operatie voor de betrokken huisartsen: de “winst’die zij kunnen krijgen (50% van ieder miljoen boven de 50miljoen) kunnen zij teruggeven aan de apotheek in de vorm van huurverhoging voor de huisartsen. Immers, de financieringstruc bij gezondheidscentra is nog altijd 1000 euro huur per m2 voor de apotheek en 100 euro huur per m2 voor de huisarts.
    Dat gaat nu dus veranderen.
    Heeft de LHV daar aan gedacht of gaan de verzekeraars deze apotheken extra honoreren en zo de huisartsen driedubbel betalen voor hun “diensten”?
    Dit Convenant is als het Rio+20 Akkoord.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.