Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers vraagt om snelle invoering SNOMED CT

Mark van Dorresteijn
Het is zaak dat de zorg snel komt met uniforme taal. ‘Als we niet snel opschieten zal Google of Apple ons misschien wel inhalen’, stelt minister Schippers op het Snomed-congres van 30 oktober 2014 in Amsterdam.
Schippers vraagt om snelle invoering SNOMED CT
Foto: ANP - Martijn Beekman

Schippers verzorgde de openingstoespraak en stelde dat communiceren in dezelfde taal het verschil kan maken tussen leven en dood. ‘Het is belangrijk om één taal te ontwikkelen waarmee artsen en patiënten medische gegevens kunnen uitwisselen.’

Eén taal

Het ministerie heeft in Nederland drie doelen gesteld. Het eerste doel is dat tachtig procent van de chronisch zieken binnen vijf jaar online toegang heeft tot medische gegevens. Om het tweede doel te halen moet 75 procent van de mensen met diabetes en COPD hun eigen gezondheid kunnen monitoren. Het derde doel is dat binnen vijf jaar iedereen die thuis zorg ontvangt 24/7 telehealth moet kunnen ontvangen. ‘Om deze doelen te halen is het belangrijk dat we een terminologie hanteren. We hebben één taal nodig en die moeten we nu gaan gebruiken. Tegelijkertijd moeten we de privacy waarborgen. Dus hoe gaan jullie dat doen?’, vraagt Schippers zich af tijdens het congres. ‘Hoe gaan jullie de invoering versneller? En hoe wordt iedereen betrokken bij de invoering? Dit zijn belangrijke vragen om te beantwoorden. Mijn tip: Zorg dat het gebeurt en houd het simpel. Als we niet snel opschieten zal Google of Apple ons misschien inhalen. En dan eindigen we met nog meer medische dialecten dan we nu al hebben’

SNOMED CT

SNOMED CT is een internationaal, medisch terminologiestelsel en bevat een grote verzameling medische begrippen (bijna 300.000) en hun (synonieme) termen (meer dan 1.000.000). Dit terminologiestelsel dekt een groot gedeelte van de zorg af. Het is daarmee het breedste stelsel dat er momenteel bestaat voor het zorgdomein. SNOMED CT is ontwikkeld voor het vastleggen van medische termen in het epd. Het Nictiz schreef een whitepaper over SNOMED CT (pdf) en wat de verschillen zijn met ICD-10.

 

 

2 REACTIES

  1. Het registreren aan de bron met eenheid van taal als basis en vervolgens de gegevens hergebruiken voor veel doelen, vooral beveiligd, en vooral met consent, vormde de basis van mijn onderzoek naar de eisen voor het EPD. Die studie is in 1994 gestart met dit soort principes die toen in de vooraanstaande EPD systemen in de wereld al mogelijk waren en waar onder experts in de eerste ronde al consensus was. De 20 jaar die Willem Jan noemt kloppen ook met mijn beeld.
    Maar…. we willen het gewoon niet……. toch?

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben bang dat veel artsen – net als ik, overigens terwijl ik geen arts ben – bij het lezen van dit bericht hun moede hoofd in de schoot geworpen hebben en zacht zijn gaan wenen.
    Hoe lang kun je als Minister(ie) op je handen blijven zitten om dan ineens te roepen dat het toch wel handig zou zijn om eenduidige taal te gebruiken.
    Ik begrijp inmiddels dat ook de universitaire centra op zoek zijn naar ‘registratie aan de bron’. Dat kon zo’n 20 jaar geleden ook al, maar was toen niet interessant genoeg, blijkbaar.
    Wat een ongelooflijke verspilling van tijd!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.