Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers: VWS handelde correct

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NZa en het ministerie van VWS zijn 'binnen de lijnen van de geldende verantwoordelijkheidsverdeling tussen beide instanties' gebleven. Zo noemt minister Schippers dat in een eerste reactie op het rapport van de Commissie Borstlap.
Schippers: VWS handelde correct
Foto: VWS

Het rapport van de commissie is vandaag  naar de Tweede Kamer gestuurd.

Geen blaam

Volgens Borstlap c.s. is sprake van een ongezonde relatie tussen de Zorgautoriteit en VWS. De commissie adviseert de NZa zich veel onafhankelijker op te stellen van het ministerie. Schippers ziet dat dus anders en stelt dat ‘het ministerie van VWS en de NZa – hoewel het soms langs de randen schuurt – in hun onderlinge verkeer binnen de geldende verantwoordelijkheidsverdelingen handelen.’

Regulering en markttoezicht

Wel herkent Schippers het geconstateerde spanningsveld tussen de verschillende rollen, regulering en markttoezicht, die de NZa op dit moment heeft. Zij zegt zich te gaan beraden op de vraag of deze bundeling van taken ideaal is. Ook onderschrijft zij de conclusies en aanbevelingen van de commissie over het personeelsbeleid en ICT-beleid bij de Zorgautoriteit. Zij wil dat de NZa  binnen drie maanden met plannen komt om de tekortkomingen grondig aan te pakken.

‘Geen onrechtmatigheden’

Uit het accountantsonderzoek naar de bestuurskosten blijkt volgens haar dat ‘op een enkele uitzondering na’ niets is gebleken van onjuist- of onrechtmatigheden bij de NZa. De minister schrijft daar wel bij dat de regels niet altijd even eenduidig zijn. Schippers geeft later vandaag een uitgebreidere reactie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

3 REACTIES

  1. Bij alle ZBO’s geldt dat het de Minister is die uiteindelijk beslist. Zo werkt dat in Nederland. ZBO NZa gaat niet over het BKZ. Dat is taak van VWS en het systeemmodel 2006 werkt intrinsiek kostenverhogend en kwaliteit verlagend. Dat wordt nu ook erkend door het CPB en Borstlap.
    Onafhankelijke zijn de ZBO’s dus in de ogen van de Minister wel degelijk.
    Daarom heeft het Min VWS 5.000 man op het kernministerie zitten en een 20.000 man elders in het land, allemaal om te controleren wat de burgers allemaal uitspoken en om de onafhankelijke toezichthouders bij te sturen indien het hen uitkomt. Allemaal politiek. Heeft niets met kennis van de materie te maken. Er werken op het kerndepartement dan ook alleen maar politicologen, sociologen, agogen en andere alfa’s en gamma’s. Er werkt geen enkele arts of apotheker of specialist of fysiotherapeut of tandarts of andere BIG geregistreerde.
    Vandaar de problemen.
    In de Scandinavische landen kent het kerndepartement 250 man personeel en wordt het werk in den lande gedaan door de zorgverleners.
    KISS principe. Kom daar in Nederland eens om.
    En waar gaan de ambtelijke reizen naar toe? Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Engeland en Australië.
    Als je ergens mosterd vandaan haalt moet je het ook eens gaan gebruiken.

  2. Lees alle reacties
  3. ‘ongezonde relatie tussen de Zorgautoriteit en VWS.’
    Nog maar enkele jaren geleden lazen we in de pers:
    ‘ongezonde relatie tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en VWS.’
    Ook toen verzette Schippers zich fel tegen de wens om de Inspectie op meer afstand van het ministerie te plaatsen. Dat is jammer, want daar lijkt toch de oorzaak van de problemen te liggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.