Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers wil SER-advies over betaalbare zorg

Mark van Dorresteijn
Minister Edith Schippers van VWS wil een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over hoe de zorg in de toekomst betaalbaar kan blijven. Ze wil onder meer weten hoe er verbindingen kunnen worden gelegd tussen de drie posten waar mensen het meeste geld aan kwijt zijn, namelijk de kosten voor wonen, zorg en pensioen.
Schippers wil SER-advies over betaalbare zorg

De minister waarschuwt voor een onhoudbare situatie als de collectieve zorgkosten in dit tempo blijven oplopen. De stijgende uitgaven voor de zorg drukken volgens haar de koopkracht van mensen en kunnen ervoor zorgen dat de solidariteit tussen gezonden en zieken, werkenden en niet-werkenden en jongeren en ouderen onder druk komen te staan.

Schippers wil begin 2013 van de SER horen hoe die denkt dat de stijging van de uitgaven voor de zorg vertraagd kan worden, hoe die groei is te beheersen en hoe moet worden ingespeeld op het voorziene personeelstekort in de zorg.

3 miljard

De zorgkosten stijgen onder meer doordat mensen steeds ouder worden, er meer chronisch zieken zijn en door de snel voortschrijdende medisch-technologische ontwikkelingen. Zonder ingrijpen zou de begroting van het ministerie van VWS in 2015 met ongeveer 3 miljard euro worden overschreden. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik vind het wel kloppen dat de SER hierbij betrokken wordt. De zorguitgaven zijn de belangrijkste overheidsuitgaven en daarmee bepalend voor alles wat de SER doet. Helaas heeft de SER niet zoveel kennis van zorguitgaven (maar wie wel in Nederland?). Toch is de betrokkenheid en daarmee later ook commitment van de SER essentieel voor het garanderen van de toekomstige zorguitgaven.

  3. De Minister die als kamerlid fervent tegenstandster was van convenanten sluit nu een monsterconventant met Orde, ZN, NVZ over de Lumpsum financiering van ziekenhuizen en lumpsum voor Medisch Specialisten (en overtreedt daarmee alle EU mededingingsregels die er maar zijn, inclusief vrij verkeer van personen: nieuwe specialisten kunnen het nu helemaal vergeten) en dit verzoek aan de SER is de aanstoot tot een superconvenant: verplicht zorgsparen mbv de “overwaarde” van je woning, met de “overwaarde” of deel van de opgebouwde prive pensioenen, met een deel van de AOW (oormerken van deel van de indexering) en zo zijn er meer mogelijkheden om de begroting van VWS af te dekken met bijdragen uit de prive kassen van de burgers. De Ministeries blijven zo buiten schot, die kunnen doorgroeien zonder enige remming. En juist daar zit het grootste probleem in iedere welvaartsstaat: autonome groei van de Overheid zelf. De loonsom blijft jaarlijks stijgen door aanwas van nieuwe ambtenaren en door schijnpromoties om in een hogere loonschaal te komen: bedenk dat op iedere 9 ambtenaren er al 1 directeur is. In de private sector is dat 1 op 45.
    De SER zal instemmen met de Singapore oplossing, al is Nederland geen Singapore: de polder kent geen grenzen.
    Met een schadelast zorg onder de 10% van het BBP kent Nederland geen probleem. Bill Clinton zei het onlangs nog in Friesland. Ga zo door. En hij bedoelde niet de sanering.
    En het personeelstekort? Gewoon de grenzen open stellen voor een geselecteerde groep immigranten: op basis van kwaliteit en kennis en kunde.
    Zorgverzekeraars mogen selectief inkopen, Nederlandse ziekenhuizen en andere zorgaanbieders failliet laten gaan, zolang zij maar hun zorgplicht voldoen. Australië, Singapore hanteren al heel lang een selectief immigratie beleid. Niet is in te zien waarom Nederland dat beleid niet zou overnemen. Engeland heeft haar eigen personeelsprobleem al heel lang proberen op te lossen met hulp van de Gemenebestlanden en dat gaat heel goed.
    De SER is zodoende helemaal niet nodig. Gezond boerenverstand is voldoende en de hand in eigen boezem steken kan geen kwaad.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.