Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Schrappen landelijke meldkamer ambulancezorg is onverstandig’

Mark van Dorresteijn
De landelijke meldkamer voor ambulancezorg wordt volgend jaar geschrapt door het ministerie van VWS. Bij rampen en grote ongelukken zullen de regionale meldkamers geen gezamenlijke achtervang meer hebben om bij te springen. Dat meldt de Volkskrant.
'Schrappen landelijke meldkamer ambulancezorg is onverstandig'

Het ministerie van VWS laat weten dat een landelijke meldkamer niet meer nodig is omdat elke regionale meldkamer zelf landelijk overzicht heeft. “Regio’s kunnen afspraken maken om elkaar te helpen bij calamiteiten”, aldus een woordvoerster in het dagblad.

Honderden verzoeken

Bij een meldkamer ambulancezorg komen via 112 alle verzoeken om medische hulp van burgers binnen. In Nederland zijn 24 meldkamers, elk met een eigen regio. “Als massale hulpverlening nodig is, loopt het bij een regionale meldkamer al snel over de schoenen”, zegt Peter Hartog, directeur van de Landelijke Meldkamer Ambulance Zorg (LMAZ). “Vaak zitten er maar een paar man op een meldkamer. Als er honderden telefoontjes binnenkomen, lukt het niet om die op korte termijn allemaal te beantwoorden en tegelijkertijd ook nog extra ambulances te regelen, ziekenhuizen te bellen voor traumateams en de overheid te informeren.”

Naburige regio’s

Volgens VWS kan voortaan worden bijgesprongen door de meldkamers uit de naburige regio. “Maar andere meldkamers zijn zelf ook erg druk”, zegt Hartog. “Die moeder met het kindje met ademnood blijft ook gewoon bellen. En ze kunnen collega’s wel thuis oproepen, maar het duurt vaak een half uur om op te schalen.”

Bezuinigen

Sectororganisatie Ambulancezorg Nederland vindt het logisch dat de LMAZ weg moet, zeker nu er moet worden bezuinigd. Voorzitter Ed Worm: “De meerwaarde van de LMAZ is niet duidelijk geworden de afgelopen jaren. Het is altijd een moeizaam proces geweest. Ze zijn maar zo sporadisch nodig. Elke regio kan het met de naburige regio’s regelen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Vos pleit voor zorgmeldkamer spoedeisende hulp

‘Ambulancezorg door brandweer is professioneel onmogelijk’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. mag ik daar een antwoord opgeven en wil ik vragen aan Paul van der Velzen weet U wel waar U mee bezig bent ( dat dacht ik niet ) een patiënt is gewoon een nummer bij U dat kan toch niet U laat ze volgens mij gewoon dood gaan denk daar maar eens over na elk mens telt voor twee

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.