SCP noemt toename zorgvraag verstandelijk beperkten ‘opmerkelijk’

Het Sociaal en Cultureel Planbureau bestempelt de sterke toename in de vraag naar zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland als ‘opmerkelijk’. Er zou geen sprake zijn van een algemene demografische ontwikkeling die de toename zou kunnen verklaren. Nederland is echter niet het enige land waar de zorgvraag van verstandelijk beperkten stijgt.
verstandelijk beperkten

In Nederland is er in de afgelopen decennia een sterke toename geweest in de vraag naar zorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo groeide in Nederland in het eerste decennium van dit millennium de vraag naar VG-zorg met 6 procent per jaar. Recenter, tussen 2012 en 2016, vertoont de vraag naar de intensievere vormen van zorg voor verstandelijk beperkten een jaarlijkse toename van 7 procent.

Het SCP is nagegaan of in andere landen zo’n groei ook zichtbaar is en heeft Nederland vergeleken met regio’s van Engeland, Vlaanderen en Ontario. Wat blijkt is dat in Vlaanderen en Ontario

1
592

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.