Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

SCP-onderzoekers zetten vraagtekens bij inzet mantelzorg

We moeten meer naar elkaar omkijken om de zorg betaalbaar te houden. Hoe realistisch is de grote inzet van informele zorg eigenlijk? Een aanzienlijke groep hulpbehoevenden geeft aan dat de grens van hun netwerk is bereikt, schrijven Alice de Boer en Mirjam de Klerk van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een artikel over hun literatuurstudie naar informele zorg.
SCP-onderzoekers zetten vraagtekens bij inzet mantelzorg

De Boer en De Klerk publiceerden onlangs een literatuurstudie naar mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg. Zij stellen dat de inzet van informele zorg enerzijds wordt beïnvloed door de vrijwilligers. ‘De helft van de bevolking wil zijn of haar ouders wel drie maanden verzorgen als dat nodig is, maar er zijn ook grenzen’, zeggen de onderzoekers in hun artikel over informele zorg. Mensen willen niet te veel zorgverplichtingen op zich nemen.

Vanzelfsprekend
Anderzijds spelen de zorgvragers een rol bij de inzet van informele zorg. Zo vindt slechts een op de tien hulpbehoevenden het vanzelfsprekend om persoonlijke verzorging van familieleden te ontvangen. Voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging krijgen zorgvragers al vaak veel hulp uit hun sociale netwerk. Of zij nog meer informele hulp kunnen krijgen hangt volgens De Boer en De Klerk ook af van de vraagverlegenheid bij de zorgvrager. En een aanzienlijke groep geeft bovendien aan dat de grens van hun netwerk al is bereikt.

Goede samenwerking
Het is misschien mogelijk om een extra beroep te doen op familieleden en bekenden, wanneer er een goede samenwerking is tussen informele en professionele hulpverleners, zo beweren de onderzoekers. ‘Als de samenwerking niet succesvol is, is het niet eenvoudig om taken aan de informele zorgverleners over te laten. Dat kan averechts uitpakken – met conflicten en slechte zorg voor hulpbehoevenden tot gevolg.’

Verwachtingen
‘Al met al is het moeilijk te bepalen wat we van een verschuiving van formele naar informele zorg kunnen verwachten’, zeggen De Boer en De Klerk. ‘Verschillende factoren spelen een rol, zoals de bereidheid van burgers om meer informele zorg te geven en te ontvangen, een goede ondersteuning en samenwerking met professionals.’ Daarbij is het overheidsbeleid ook belangrijk. De overheid spreekt burgers aan hun gemeenschapszin en plichtsbesef. Die burgers moeten dat verzoek dan wel kunnen honoreren, vinden de onderzoekers. Er wordt van hen verwacht dat zij ook presteren op andere levensgebieden en bijvoorbeeld deelnemen aan de arbeidsmarkt. ‘Het is nog maar de vraag of burgers aan al deze verwachtingen kunnen voldoen.’

2 REACTIES

  1. Er is nog een groter gevaar; verzorgenden gaan mantelzorg normaal vinden en gaan dat claimen (U was er gisteren niet; krijgen ze de kous op de kop met al hun goede bedoelingen) en schuiven geleidelijk (al of niet in opdracht van de directie) steeds meer taken naar de mantelzorgers.
    Wanneer breekt hier de revolutie los.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.