Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Seksueel misbruik gehandicapten slecht gemeld

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is ontevreden over het lage aantal meldingen van seksueel misbruik in gehandicaptenzorginstellingen. Ook de kwaliteit van intern onderzoek van instellingen naar gevallen van seksueel misbruik laat te wensen over.
Seksueel misbruik gehandicapten slecht gemeld

Om de kwantiteit en kwaliteit van de meldingen omhoog te krikken heeft de inspectie nu vastgelegd bij wat voor soort incidenten instellingen wettelijk verplicht zijn melding te maken.

Onduidelijk

“Het is goed dat de IGZ nu in een circulaire heeft vastgelegd bij wat voor gevallen een instelling precies melding moet maken van seksueel misbruik”, zegt Marijke Lammers van onderzoeksinstituut Movisie. “Het was voorheen onduidelijk wanneer iets nu precies misbruik is. Moet een geval waarbij de ene cliënt de andere cliënt in de bips knijpt ook gemeld worden?”

Onvoldoende

De circulatie alleen is volgens Lammers echter niet voldoende om al het weglekken van meldingen van misbruik tegen te gaan. Volgens haar komen meldingen van misbruik vaak op de verkeerde plek terecht. “Medewerkers gebruiken voor dit soort meldingen bijvoorbeeld een klachtenformulier of een standaardformulier om ongelukken mee melden. Het is dan zeer de vraag of deze meldingen ooit bij de inspectie terecht komen.”

Meldpunt

Lammers pleit voor een centraal meldpunt van klachten in iedere zorginstelling, uniforme registratie van meldingen en een volgsysteem dat bijhoudt op welke plek een melding zich op ieder moment bevindt

Meldingen

Het IGZ onderzoekt nu hoeveel incidenten met seksueel misbruik plaats hebben gevonden in de gehandicaptenzorg, ongeacht of deze zijn gemeld of niet. Uit vooronderzoek blijkt dat vanaf 2006 tot halverwege dit jaar kreeg de inspectie 325 meldingen van seksueel misbruik binnenkreeg. In de bekende gevallen blijkt er 35 keer een hulpverlener betrokken te zijn. In 75 gevallen gaat het om misbruik tussen een cliënt en iemand van buiten, bijvoorbeeld een taxichauffeur of familielid. Het merendeel (135) van de gevallen speelt tussen cliënten onderling af. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links

Gehandicaptenzorg onder de maat

Onbegrepen gehandicapten krijgen eigen verpleeghuis

Reacties op IGZ-rapport gehandicaptenzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.