Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Senaat wil enquête over privatisering zorg

Mark van Dorresteijn
De Eerste Kamer waagt zich mogelijk aan een unicum: senatoren van meerdere fracties willen een parlementaire enquête houden naar de privatisering in de afgelopen twintig jaar in Nederland. Daaronder valt ook de zorgsector.
Senaat wil enquête over privatisering zorg

De Eerste Kamer waagt zich mogelijk aan een unicum: senatoren van meerdere fracties willen een parlementaire enquête houden naar de privatisering in de afgelopen twintig jaar in Nederland. Daaronder valt ook de zorgsector.

Eerste parlementaire enquête ooit

Het zou voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis zijn dat de senaat een parlementaire enquête houdt. De Eerste Kamer heeft dat recht al sinds 1887, maar heeft het nooit gebruikt. Het initiatief is genomen door de nestor van de senaat, Egbert Schuurman van de ChristenUnie. De 73-jarige Schuurman is al 27 jaar lid van de Eerste Kamer en vroeg zich al vaker af of een enquête niet eens een geëigend middel zou zijn. Het lijkt erop dat hij nu genoeg medestanders krijgt.

Sectoren

Schuurman wil sectoren als de zorg, de post, het openbaar vervoer, het loodswezen, telefonie en de nutsbedrijjven onder de loep nemen. “Er is veel onvrede bij de burgers over de privatisering van publieke diensten. De Eerste Kamer heeft altijd zorgen gehad over de dienstverlening aan de burgers van algemeen nutsbedrijven die zijn geprivatiseerd.”

Goede hoop

De PvdA, de SP en GroenLinks doen zeker mee en ook D66 staat in beginsel positief tegenover het idee. Schuurman stuurt er maandag een nota over aan zijn 74 collega’s. Regeringspartij CDA wacht het voorstel af en van de VVD is nog geen standpunt bekend. Schuurman zelf heeft goede hoop dat de senaat zich unaniem achter zijn voorstel schaart.

Ministerie van koppensnellen

Schuurman wil naar eigen zeggen een kalme en wijze enquête waarin vooral werkgeversorganisaties, vakbonden en deskundigen worden gehoord. De gesprekken richten zich niet in eerste instantie op politici. “Wij zijn niet van het ministerie van koppensnellen”, zegt Schuurmans bondgenoot Tiny Kox van de SP. “Privatisering was de afgelopen twintig jaar het grootste maatschappelijke proces dat we kennen, maar toch doen we er geen studie naar, terwijl we weten dat het naast positieve ook veel negatieve en onverwachte effecten heeft gehad.”

‘Het gaat om de burger’

Om de enquête geen issue te maken voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart wil Schuurman het over die datum heen tillen. “Het zou jammer zijn als het politiek wordt. Het gaat om de burger, niet om politieke partijen.” Schuurman is niet herkiesbaar dus hij zal een enquête, mocht het zover komen, niet zelf actief meemaken. De nieuwe senaat wordt op 7 juni geïnstalleerd. (ANP)

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief

4 REACTIES

  1. Dit is verstandig. De invloed en macht die deze voormalige nutsbedrijven hebben op de burger is zeer groot. Dat wordt nu gecombineerd met een streven naar winst i.p.v. een streven naar service of bescherming van de burgerrechten. Bij arbodiensten werkt men hard om zoveel mogelijk diensten te leveren, ook door zoveel mogelijk medewerkers een probleem aan te praten? KPN zal misschien hier en daar wat telefoons afluisteren voor commerciele doeleinden? De OV-chipkaart en het EPD verhogen niet de service. Er wordt geinvesteerd in ICT om “grip” te krijgen op de consument. Tijd om dit allemaal eens onder de loep te nemen. Het is toch ook eng om te bedenken hoeveel macht onze zorgverzekeraars nu hebben, terwijl zij ook de partijen zijn die onze pensioenen tot aan onze dood moeten doorbetalen. Daar zit een potentieel gevaarlijke belangenverstrengeling in.

  2. Lees alle reacties
  3. Er zijn nog altijd veel fabels in omloop over de zegeningen van privatisering. Zo zouden de diensten goedkoper en beter worden. De realiteit is in de meeste gevallen dat de kosten hoger worden, dat de werknemers slechter af zijn en dat de markt zo ondoorzichtig is, dat er van een verantwoord keuzeproces bij de gebruikers nauwelijks sprake kan zijn. Ook de bureaucratie neemt niet af omdat de overheid de markt wil reguleren. De ondernemers spinnen er echter garen bij en hun winsten worden door de gebruikers opgebracht. Veel burgers zien dit in. Niettemin blijven overheden propageren dat privatisering beter zou zijn. Het is tijd om eindelijk de realiteit onder ogen te zien. Ik juich daarom het initiatief van de Eerste Kamer toe.

  4. Stelletje zeurtrutten.
    laten ze zich nu maar eens kwaad maken over de bureacratische dictatuur in de zorg, de oeverloze bemoeizucht en het wanbetalersgedrag van overheid en zorgkantoren. Als dat beter geregeld is (liever met veeeeeeeel minder regels), dan zal het stukken beter gaan in zorgland. Het geld wordt nu aan verkeerde zaken besteed.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.