Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Senioren worden minderheid in woonzorgcomplex

Mark van Dorresteijn
Slechts één op de vijf woonzorgcomplexen voldoet aan de oorspronkelijke definitie van zo’n complex. Naast ouderen die geen of nauwelijks zorg nodig hebben, wonen er steeds vaker andere doelgroepen.
Senioren worden minderheid in woonzorgcomplex

Tachtig procent van de woonzorgcomplexen huisvest naast senioren minstens één andere doelgroep, veelal dementerenden of ouderen die lichamelijke zorg behoeven. Veertig procent herbergt zelfs twee of drie extra doelgroepen. Dat blijkt uit onderzoek van Dort Spierings, promovendus bij het lectoraat Zorggericht bouwen aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Nieuwe generatie

Woonzorgcomplexen zijn volgens de officiële definitie van het ministerie van VWS bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen, die er zonodig zorg op afroep kunnen krijgen. “Als je de meeste complexen naast die definitie legt, hebben ze te veel niet-zelfstandige woningen om een woonzorgcomplex mogen heten”, zegt Spierings. “Daarom spreken wij van een nieuwe generatie woonzorgcomplexen.” De jongste trend – van de laatste twee jaar – is om de complexen ook open te stellen voor mensen die niets met zorg te maken hebben, zoals starters en gezinnen. Het worden dan een soort kleine woonzorgzones, constateert de onderzoeker.

Financiële prikkel

Woningcorporaties kiezen naar eigen zeggen voor de samenwerking met zorgorganisaties om de integratie met andere groepen en de informele hulp te bevorderen. Maar de financiering is een zeker zo belangrijke reden, ontdekte Spierings. “Doordat ze ook de zorggroepen huisvesten, is de financiering gedekt.” De promovendus gaat de komende tijd onderzoeken of de verschillende groepen bewoners contact met elkaar maken. “Weliswaar denk ik dat integratie niet de belangrijkste reden is om verschillende doelgroepen te huisvesten, het blijft interessant om te zien of en wanneer het werkt.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Woonzorgproject Charis zoekt overnamepartner

VWS zoekt oplossing voor wooninitiatieven pgb’ers

‘In de kleinschalige woonvormen ontstaan problemen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Voor ouderen is het een bedreigende situatie als ze verhuizen naar een huurcomplex waar voorzieningen worden aangeboden als huismeester en andere ondersteunende functies die door verkoop van de woningen door de eigenaar, niet meer kunnen worden aangeboden omdat de nieuwe bewoners (veelal jongeren die de woningen kopen) hiervoor niet meebetalen. Dit kan dus de zelfstandigheid van de ouderen behoorlijk in gevaar brengen en ze dwingen (hetgeen ook helaas is gebeurd), opnieuw te moeten verhuizen. Dat was de aanleiding van mijn reactie.

  2. Lees alle reacties
  3. Het lijkt me inderdaad geen verkeerde zaak dat woonzorgcomplexen meer mengen. Echter doen ze dat zowel aan de zwaarderezorgzijde als aan de nietzorgzijde. Wat de effecten van de ene en de andere ontwikkeling is, durf ik nog niet te zeggen. Interessant is in deze ook wat recent door Gwen van Eijk over menging van buurtsamenstelling heeft vastgesteld in Rotterdam.
    Het ombouwen of upgraden van potentiele wooncomplexen tot een wozoco door een zorgsteunpunt en multifunctionele ruimte is een kans, waarbij met weinig middelen grote effecten zijn te behalen, schat ik in.

  4. Het is een goede zaak dat in woonzorgcomplexen ook ouderen kunnen komen wonen zonder zorgvraag. Ouderen die dreigen te vereenzamen (eenzaamheid is geen AWBZ-zorgvraag)willen graag met gelijkgestemden in één complex wonen. Ook om redenen van bescherming en veiligheid kiezen veel ouderen voor een woning in een wozoco. Het lijkt me als zorgbehoevende oudere ook leuk om mensen om je heen te hebben die niet dezelfde aandoening hebben.
    Openstellen van wozoco’s voor niet-geindiceerden is geen bedreiging maar juist een kans. Misschien is het een stimulans om meer gewone woningcomplexen waar toch al veel ouderen wonen om te vormen tot wozoco (door wat gemeenschappelijke ruimten en zorg-en welzijnsactiviteiten aan te bieden). Dan kan de zorginstelling haar target halen en ouderen wonen waar ze willen.

  5. Ook in Zutphen in de Martinet is dit het geval, de zgn. sociale corporatie Woonzorg Nederland heeft is de woningen aan het verkopen, zijn nu overwegend jongeren/starters. Het voorzieningenpakket is grotendeels verdwenen en een voor deze doelgroep geschikt gebouw, zowel wat locatie betreft als aanpassingen in het gebouw, wordt nu door merendeels niet ouderen bewoont! Mijn bejaarde moeder is met een indicatie destijds in dit gebouw geplaatst.
    Er heeft zich geen enkele organisatie verantwoordelijk gevoeld hier iets aan te doen, met veel smoezen natuurlijk dat ze machteloos staan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.