Van wie is het ziekenhuis?
Wie beslist: het ziekenhuis of de politiek?
Ziekenhuizen praten niet of nauwelijks met gemeenten over sluiting of afschaling van hun zorg. Zelfs niet als het helemaal verdwijnt uit de stad, zoals in Heerenveen en Sneek. Wie gaat er eigenlijk over de toekomst van een ziekenhuis?
Tekort zorgpersoneel loopt laatste maanden sneller op
Het personeelstekort in de zorg en welzijn loopt de laatste maanden snel op. In het eerste kwartaal is het aantal openstaande vacatures met 3000 gestegen. In het tweede kwartaal kwamen daar 4000 vacatures bij. Daardoor zijn er nu 15 procent meer vacatures dan een halfjaar geleden: 52.000.
Poll-uitslag: besluit over ziekenhuis niet aan één partij overlaten
Er is volgens Zorgvisie-lezers geen eenduidig antwoord te geven op de vraag “Wie moet beslissen over het (voort)bestaan van ziekenhuizen?”
Aanrijtijd ambulances Zutphen toegenomen na afschaling SEH
Na de gedeeltelijke afschaling van de acute zorg in Zutphen is de aanrijtijd van ambulances toegenomen met gemiddeld 4,5 minuten.
Pier Eringa heeft ‘last van politici die alles maar roepen en ver van de werkelijkheid staan’
“Het is niet goed als politici een onderwerp kapen zoals SEH’s. Zorgbestuurders en zorgprofessionals weten prima wat haalbaar en betaalbaar is”, zegt bestuursvoorzitter Pier Eringa van Gelre Ziekenhuizen. “We hebben last van politici die alles maar roepen en ver van de werkelijkheid staan. Schoenmaker, hou je bij je leest!”
David Jongen: Bewering Wilders over Zuyderland ‘feitelijk onjuist’
De bewering van PVV-fractieleider Geert Wilders in de Tweede Kamer dat snel geld nodig is om alle spoedzorg op de locatie Heerlen van Zuyderland Ziekenhuis te behouden is “feitelijk onjuist”, aldus bestuursvoorzitter David Jongen. “We hebben het over 2030 en het probleem is niet geld maar een tekort aan personeel. Ook al geeft Den Haag ons drie miljard euro, dan nog kunnen we maar één SEH openhouden.”