Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Slechts één zaak tegen beruchte maagchirurg

Slechts één aangifte tegen voormalig maagchirurg Nick R. kan leiden tot een vervolging. Dat maakten het Openbaar Ministerie (OM) en de politie dinsdag in Groningen bekend. Er lagen nog 16 andere aangiften tegen de beruchte chirurg, maar tot grote teleurstelling van het OM is er te weinig bewijs.
Slechts één zaak tegen beruchte maagchirurg
Foto: ANP Vincent Jannink

Meer dan drie jaar hebben politie en OM onderzoek gedaan naar de handelwijze van de voormalige maagchirurg Nick R. De chirurg zou schuldig zijn aan de dood van zes mensen die tussen 2006 en 2009 in het Scheper Ziekenhuis in Emmen een maagverkleiningsoperatie ondergingen. Nog eens elf mensen zouden als gevolg van een operatie ernstig lichamelijk letsel hebben opgelopen.

Teleurstelling

‘De uitkomst is buitengewoon onbevredigend en zuur voor de slachtoffers’, zei Pieter van Rest van het OM Noord. De nabestaanden en ex-patiënten die lichamelijk letsel hebben overgehouden zijn dinsdagochtend op de hoogte gebracht. De conclusies zijn bij hen ingeslagen als een bom, aldus Van Rest. ‘Ze zijn boos, verdrietig en teleurgesteld. Ze hebben ontzettend veel ellende doorgemaakt. Maar wij moeten het door een strafrechtelijke bril bekijken.’

Strafvervolging

Slechts bij één aangifte heeft strafvervolging een kans. In dat geval gaat het om een wondgaasje dat na een maagverkleiningsoperatie in het lichaam van een patiënt van R. was achtergebleven, hoewel de chirurg daar door zijn collega’s al tijdens de operatie op was gewezen. De betrokken patiënt werd als gevolg ervan ernstig ziek. Pas na 3 maanden is het gaasje alsnog operatief verwijderd.

Onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek begon in januari 2010, nadat uit een onderzoek bleek dat er van alles mis was op de bariatrische afdeling van het Scheper Ziekenhuis. R. was toen al ontslagen. Er ligt na drie jaar onderzoek een dossier van 6500 pagina’s.

Nalatigheid

Deskundigen zijn tot de conclusie gekomen dat er los van het wondgaasje verder geen sprake is geweest van grove nalatigheid. Dat mensen een operatie niet hebben overleefd of letsel hebben overgehouden, is niet duidelijk te wijten aan onzorgvuldig handelen van Nick R. Maagverkleiningsoperaties zijn nu eenmaal complex en niet zonder risico, aldus het OM.

Verwijten

Het OM heeft ook bekeken of het Scheper Ziekenhuis vervolgd kan worden. Er valt het ziekenhuis genoeg te verwijten, aldus Van Rest, maar het is strafrechtelijk niet verantwoordelijk.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mr. Dalwijn wordt eens waker, en kom terug uit virtuele regeltjes droomwereld die uw vakgebiedt is… dat u en de uwen niet vakbekwaam genoeg zijn om criminelen te pakken wil niet zeggen dat het slechts verdachten zijn. Alleen dat u en de uwen uw vak niet naar behoren beheersen of uitoefenen (maar dat is in de practijk hetzelfde).

  3. Gelukkig worden in dit mooie land de rechten van verdachten door staande en zittende magistratuur , tegen hype vorming, volksgerichten en ongefundeerde aantijgingen , goed beschermd. Na drie jaar ,met onder andere achtervolgingen tot in het buitenland….1 gaasje!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.