Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Slimme e-health luier Abena Nova binnenkort praktijkgetest op de markt

Redacteur Zorgvisie
Op zestien verschillende locaties van zorggroep Philadelphia wordt er nu gebruik gemaakt van de slimme incontinentieluier. Mede door de input voor verbetering van begeleiders van de zorggroep, komt de e-health luier binnenkort op de markt onder de naam Abena Nova.
slim incontinentiemateriaal Abena Nova
Foto: Abena Nova

Philadelphia Zorg en de Deense fabrikant van incontinentiematerialen lanceerden in maart 2017 de eerste slimme luier voor dagelijks gebruik. Philadelphia is de eerste zorgorganisatie ter wereld die de slimme luier test in de praktijk. Momenteel wordt de luier breed ingezet bij Philadelphia.

Persoonlijke zorg op maat

De Abena Nova bevat slimme technologie van MediSens Wireless die continue veranderingen in het vochtniveau van de luier nauwkeurig registreert. Aan elke luier is een discreet apparaatje verbonden dat draadloos de zorgprofessionals informeert over de status van de luier in de Abena Nova App. Door de nauwkeurige informatie kunnen zorgmedewerkers de slimme luier gebruiken om de zorg beter te plannen. De tijdsbesparingen die het gebruik van de slimme luier oplevert geeft hen meer tijd voor persoonlijke zorg op maat.

Waardering

De organisatie heeft de innovatie aangemeld voor de Gehandicaptenzorgprijs 2018. Inmiddels staat Philadelphia op de shortlist met negen andere innovaties. ‘Dit is goed nieuws’, aldus de zorggroep. Het betekent namelijk dat de kans dat de slimme inco echt doorbreekt, steeds groter wordt. In september volgt de tweede ronde. Tevens is de partner Medisense in Amerika met de uitvinding finalist in de ‘top 100 Red Herring’.

In maart 2018 won de Abena Nova al de publieksprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs. Volgens de stemmers zorgt het incontinentiemateriaal dat de kwaliteit van leven van cliënten wordt verhoogd, terwijl zorgverleners er tijd door winnen.

Kosten

Al eerder sprak woordvoerder Petra Billekens met Zorgvisie over de kosten van de luier. ‘De verwachting is dat het kosten zal besparen, ook al is de individuele luier duurder dan een standaard luier. Door tijdsbesparing en minder ongelukjes is het systeem ook kostenefficiënt.’

Rob Basjes, directeur van Abena Nederland, liet weten: ‘Als Deens familiebedrijf hebben we deze oplossing ontwikkeld samen met de mensen aan het bed en in het bed. Wij geloven dat e-health en slimme technologie kan bijdragen aan een betere zorg, zowel voor de cliënten als de mensen op de werkvloer. Samen met zorgprofessionals werken aan slimme oplossingen voor een onderschat probleem zoals incontinentie kan echt het verschil maken.’

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.