Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Software regelt in Gelderse Vallei de bedbezetting

Annelies Vermeulen
Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede werkt sinds kort met het nieuwe softwareprogramma Bedplan dat elk bed in het ziekenhuis in beeld brengt. Op de verpleegafdeling is nu in één oogopslag op de pc te zien of er een bed vrij is en wanneer patiënten naar huis gaan.
Software regelt in Gelderse Vallei de bedbezetting

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft 550 beschikbare bedden die op 30 verschillende afdelingen staan.

“Voorheen kon het voorkomen dat er per ongeluk twee patiënten tegelijk gepland waren in een bed”, vertelt Carla Blom, hoofd van de afdeling opname. “Een dokter die met spoed een patiënt op moest nemen, belde met de afdeling opname om te vragen of er een bed vrij was. De medewerker opname kon niet in één oogopslag zien of er wel of niet een plek vrij was of dat later op die dag een bed al besproken was voor een andere patiënt. Hierdoor waren er veel telefoontjes nodig om het te regelen en was het overzicht over wat vrij en bezet was nooit sluitend.”

Software

Met Bedplan heeft iedereen in het ziekenhuis een helder en eenduidig overzicht van alle beschikbare bedden. Zo kan de dagcoördinator van elke afdeling de patiënten optimaal plannen in de beschikbare bedden. Carla: “Je kunt nu in één oogopslag zien welke bedden er bezet zijn en wie er op welke kamer ligt. Ook is bijvoorbeeld in beeld op welke kamers mannen en vrouwen door elkaar liggen en waar niet.” Het programma maakt de bedrijfsvoering op de verpleegafdeling makkelijker. Er kunnen rapportages gemaakt worden die bijvoorbeeld laten zien hoeveel opnames een afdeling in een periode heeft gehad en wat de gemiddelde ligduur is op een bepaalde afdeling.

Ontwikkelaars

Het programma Bedplan is ontwikkeld door Lievestro Software in nauwe samenwerking met Ziekenhuis Gelderse Vallei. Verschillende andere ziekenhuizen hebben al belangstelling getoond voor het Bedplan. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

IHE richt werkgroep op voor bedzijdige apparatuur

Ziekenhuis Gelderse Vallei kiest weer voor Raet

gelderse vallei

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Gelukkig is het oud nieuws. Als je als ziekenhuis met 550 bedden heden ten dage nog geen digitale planning hebt, dan moet de erkenning worden ingetrokken vanwege verspilling van schaarse en publieke middelen. Dat geldt overigens voor elk geldend verdienmodel….

  3. Het verdienmodel van de Nederlandse ziekenhuizen is nog steeds gebaseerd op het aantal bedden en zorgen dat die bezet zijn en blijven met betalende patiënten. Vraag is nog altijd zijn er nieuwe patiënten en wie kunnen er worden ontslagen die geen geld meer opleveren. 550 bedden moeten blijvend worden bezet.
    De rekening voor de samenleving wegens dit perverse financieringsmodel is opgelopen tot 12.5 miljard euro. Gemiddeld aantal ligdagen per patiënt is nog steeds 4x zo hoog als het beste ziekenhuis in de USA, van Kaiser Permanente; een verticaal geïntegreerd ziekenfonds. Gelderse Vallei investeert in een oud verdienmodel. Nederland heeft de grootste ziekenhuizen ter wereld, qua bedden. Vastgoed laat zich immers niet zo snel aanpassen aan de gewijzigde “markt’ omstandigheden. Dan moet de “markt” zich maar aanpassen aan het vastgoed is de gedachte. NMa verbiedt het ontstaan van verticaal geïntegreerde ziekenfondsen. En ook de politiek wil er niet aan. Budget overschrijdingen door het vasthouden aan een oud verdienmodel mogen echter wel worden teruggevorderd bij de veroorzakers. Dat kan alleen in een land als Nederland.
    Dan kan je optimaliseren wat je wilt, je zit in de fuik en daar kom je niet meer uit. Ander verdienmodel is noodzakelijk en zal er ook komen. Onder financiele druk wordt immers alles vloeibaar.

  4. Hallo, dit is oud nieuws!!! Wij werken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch) al enkele jaren met LPP (Logistic Patient Planner) waarin op een schitterend grafisch overzicht de bezettingsgraad van alle bedden per afdeling te zien is. De bezettigsgraad is op afdelingsnivo aan te passen, mede naar gelang de personele bezetting en werkdruk. Dit zelfde systeem wordt ook gebruikt voor o.a. de opnameplannning waardoor die meteen in het beddenoverzicht te zien is. Kortom: een nieuwtje in de Gelderse Vallei, maar ze hebben zeker niet de primeur!!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.