Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

SP protesteert tegen zorgveiling in Leiden

De SP in de gemeente Leiden is samen met een actiecomité van bezorgde burgers een campagne tegen de zorgveiling in deze gemeente begonnen. In Leiden en omstreken wordt sinds 1 januari 2009 de huishoudelijke hulp in de Wmo via een internetveiling aanbesteed.

De SP verzamelt bezwaren tegen de veiling. De partij onderzoekt of het mogelijk is om aan de hand van deze bezwaren juridische stappen tegen de veiling te nemen. De klachten worden door actiecomité ‘Stop de zorgveiling Leiden’ deze week telefonisch verzameld. Het online veilingsysteem draait op stipter.nl. Op deze site plaatsten de betrokken gemeenten cliënten die huishoudelijke hulp nodig hebben. Tien geselecteerde zorgaanbieders kunnen bieden op deze cliënten. Aan de hand van een puntensysteem wordt bepaald welke aanbieder de huishoudelijke hulp bij de cliënt mag gaan leveren. De puntenscore bestaat uit punten voor de geboden prijs, punten voor de geboden kwaliteit en punten voor de voorkeur van de cliënt. Uiteindelijk wint de aanbieder met de hoogste puntenscore.

Wisseling zorginstelling

Volgens SP-raadslid Roos van Gelderen ontvangt haar partij signalen dat de veiling verkeerd wordt toegepast. “Wij hebben op zich niets tegen het technische gedeelte”, zegt Van Gelderen. “Het probleem zit volgens ons in het feit dat een aantal dingen verkeerd wordt uitgevoerd.” Zo blijken klanten toch aanbieders te krijgen die ze niet willen. In het systeem kunnen klanten aangeven welke zorgaanbieder ze niet over de vloer willen hebben. Deze aanbieders zouden dan voor die veilingronde uitgesloten moeten zijn. Verder gebeurt het dat mensen plotseling een andere hulp krijgen, zonder dat ze daarvan op de hoogte zijn gesteld. Of dat er langere tijd helemaal geen thuishulp komt. Dat zou komen doordat bij een wisseling van zorginstelling geen overdracht mogelijk is. Van Gelderen zegt daarbij te vermoeden dat de prijs veruit het zwaarst wordt meegewogen bij de puntentelling.

Klachtenregistratie

Woordvoerder Hennie Castelein van de gemeente Leiden geeft aan dat de gemeente zelf ook beschikt over klachtenregistratie. “Op dit moment is nog niet bekend of veel burgers daadwerkelijk tegen problemen aanlopen. De systematiek gaan we zowel technisch als inhoudelijk in 2009 beproeven. De informatie en contactmomenten tussen de verschillende spelers zijn een constant punt van aandacht en worden waar nodig en mogelijk zo snel mogelijk verbeterd.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Achmea stopt met kraamzorgveiling

Kraamzorgveiling mogelijk ten einde

Klink: Zorgveiling beperkt keuzevrijheid niet

2 REACTIES

  1. Flauwe kul van de SP. Dit is gewoon een zeer conservatieve partij, die feitelijk het nieuwe zorgstelsel helemaal wenst terug te draaien. Terug naar het oude ziekenfonds, een op het Sovjetsysteem “geïnspireerd model”, waarbij de instantie/het ziekenhuis bepaalt welke zorg je krijgt op basis van welk budget eraan mag worden besteed (budgetsysteem). Niet de patiënt bepaalt, maar de instantie, en de patiënt heeft dus helemaal niets in te brengen. Daardoor ontstonden lange wachtlijsten en oordeelde de politiek dat dit systeem niet langer houdbaar was. Nu komt er meer aandacht voor de vraagzijde van de patiënt en welke voorkeuren de patiënt heeft. Dit is ook opgenomen in het veilingsysteem. De uitwerking van het nieuwe zorgstelsel zal overigens pas na een tiental jaren pas optimaal functioneren, omdat de overheid gereguleerde marktwerking heeft toegezegd. Dus zeg maar dat er sprake is van een lange transitiefase naar een beter systeem dan het oude ziekenfonds. En dat werd na 40 jaar praten over een nieuw zorgstelsel eens hoog tijd!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.