Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Specialisten in loondienst zijn absoluut geen grootverdieners’

Mark van Dorresteijn
Het inkomen van de gemiddelde medisch specialist in loondienst ligt echt beduidend lager dan wordt voorgesteld in het onderzoek van het Financieel Dagblad. Dat zegt de Orde van Medisch Specialisten na een artikel in het dagblad.
‘Specialisten in loondienst zijn absoluut geen grootverdieners’

“Er wordt een beeld geschetst dat de medisch specialisten in dienstverband bij umc’s grootverdieners zouden zijn. Niets is minder waar”, stelt de Orde. “Nog geen twee procent van de universitair medisch specialisten komt net boven de Wopt-bedrag (130 procent van het gemiddelde salaris van een minister) uit.”

Norm en Wopt

Volgens de Orde is het bedrag in het FD-onderzoek verward met het normbedrag, het gemiddelde salaris van een minister. “Dat bedrag dient nog eens met dertig procent verhoogd te worden om tot de norm te komen volgens de Wet Openbaarmaking uit Publieke middelen gefinancierde Topinkomens (Wopt). Deze verhoging heeft bij het FD niet plaatsgevonden.” In de Wopt worden bijvoorbeeld ook de pensioenafdracht en belaste voorzieningen meegenomen.

Binnen het beleid

De hoge lonen die worden uitgedeeld passen overigens binnen het beleid van de overheid, stelt de Orde tot slot. “Demissionair minister Ter Horst van BZK schreef eerder dat een functionaris vanwege zijn specialistische kennis, buitengewoon talent of (internationale) marktwaarde een bezoldiging ontvangt die uitstijgt boven dat van de hoogst leidinggevende of bestuurder.”

Lijst met cijfers

Jaarlijks maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan het eind van het jaar een lijst met cijfers bekend op grond van de Wopt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Maximumsalaris specialisten wordt 285.000 euro’

Veel artsen in loondienst van umc krijgen topsalaris

NZa: ‘Budgettering specialisten per 2012’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.