Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Staatssecretaris laat minutenregistratie intact

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS schaft de minutenregistratie in de zorg niet af. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze onder andere reageert op een motie van Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP).
Staatssecretaris laat minutenregistratie intact

In de motie van 28 april 2011 vraagt Leijten om afschaffing van de minutenregistratie voor zowel de intramurale als de extramurale zorgverlening. In de motie wordt specifiek de situatie bij Osira Amstelring genoemd. Daar werkt het personeel sinds de zomer van 2010 met minutenregistratie onder de naam ‘zorgroutes’.

Geen verplichting

Door te stellen dat VWS minutenregistratie niet verplicht stelt, geeft de staatssecretaris naar eigen zeggen uitvoering aan de motie van Leijten. Veldhuijzen van Zanten acht het echter niet wenselijk “dat verpleegkundigen en verzorgenden zich te veel moeten bezighouden met een gedetailleerde registratie van zorg, die zij van minuut tot minuut leveren aan cliënten.”

De zorgroutes bij Osira Amstelring zijn volgens de staatssecretaris dus niet opgelegd door VWS. “Instellingen die alle zorg registreren, doen dit op grond van eigen keuze.” De staatssecretaris ziet overigens ook voordelen in minutenregistratie. Volgens haar kan het “zorginstellingen helpen inzicht te krijgen in de zorgzwaarte van de cliëntenpopulatie en de inzet van de personeelsbezetting hierbij. Verder kan het de instelling helpen meer zicht te krijgen op de relatie tussen kosten en omzet”.

‘Zorginstelling is geen koekjesfabriek’

Leijten laat desgevraagd weten niet blij te zijn met de uitvoering van de motie. “Ze doet helemaal niets. Dat had ik niet verwacht. Juist de staatssecretaris zou moeten weten dat de zorgsector geen koekjesfabriek is waarbij je bedrijfsmatige efficiëntie kan toepassen. Cliënten voelen zich per dag anders en daardoor kost het zorgproces de ene keer meer tijd dan de andere dag. Ook per medewerker die de handeling uitvoert, verschilt de benodigde tijd. Als een medewerker niet goed de taal spreekt of onervaren is, kan een toiletbezoek meer tijd kosten dan het aantal minuten dat daar voor staat.” Een goede oplossing zou een verbod op de minutenregistratie zijn, stelt Leijten. “Dan kan de inspectie ingezet worden om het bestuur aan te spreken. Als de bestuurscultuur binnen een zorginstelling zo verziekt is, dan moet de inspectie gewoon maatregelen nemen. In de zorg draait het niet om productie draaien, maar om kwaliteit en tevredenheid onder cliënten en personeel.” Het SP-Kamerlid laat tot slot weten dat zij in een volgend debat blijft strijden voor het einde van de minutenregistratie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Brief over minutenregistratie

Motie-Leijten over afschaffen van de minutenregistratie

Lees ook:

Staatssecretaris maakt plannen tegen bureaucratie bekend

Stopwatchmethode Osira zorgt voor chaos

‘Stopwatchzorg in 2012 afschaffen’

Zorgarrangement als vervanging minutenregistratie thuiszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

15 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat een beledigend artikel, wij ( verzorgenden en verplegenden) doen veel meer dan alleen mensen op de wc zetten, het registratiesysteem is niet alleen om het geld uit de zakken van de zorgbehoeftige te kloppen maar veel al om het personeel te controleren. Waar de een 30 minuten voor nodig heeft om bv een wond te verzorgen heeft een ander misschien maar 20 nodig en dan wordt de wat tragere op het matje geroepen met de vraag . Wat doe je daar zo lang, en de snellere je moet meer productie maken. productie = meer tijd besteden met niks doen bij een cliënt.

  3. We weten misschien nog uit de periode 1940-1945 wat voor foute zaken er met onze registratiezucht gebeurde.
    Nergens in Europa is het de Nazi’s zo gemakkelijk gemaakt alle (Amsterdamse) joden te localiseren..obv perfecte registratie!
    Lijkt extreem voorbeeld, maar toch..
    Waarom die achterlijke bureaucratie?

  4. Ook de electronische minuten registratie is maniluleerbaar!! Maar daar gaat deze hele kwestie niet om! het gaat om vertrouwen en het vetrouwen is ver zoek. We zijn afgedaald naar de z.g Amerikaanse praktijken (Big brother is whatching you). ons werk wordt niet leuker op, we kijken meer naar de klok dan naar de kwaliteit van zorg. Tewijl daar het zwaarte punt van onze professie zou horen te liggen. Maar daar worden we zwaar in gekort, 70% productie!! (in de thuiszorg wel te verstaan) als oude dametjes de deur niet snel opendoen wordt dit gerekent als reistijd en dus niet productief. Dus of al die oude mensen SVP in het vervolg wat harder willen lopen!! en dat is maar één voorbeeld.
    Voor degene die dit bedacht hebben, dat u dat alvast weet voor uw oude dagje! beetje rap naar de deur graag.

  5. Het registreren van de tijd die samenhangt met het uitvoeren van handelingen is een beproefd middel om inzicht te krijgen in de werkbelasting en kosten. Maar dat kan je ook periodiek doen op basis van steekproeven, zonder op dagbasis een hele branche hiermee bezig te laten zijn.Ook in een ‘koekjesfabriek’ heeft dit geen zin. Ontgaat dit de meeste managers in de zorg?
    Sorry voor de SP, maar in de zorg is het echt mogelijk om een bedrijfsmatige efficiency toe te passen, maar het lijkt erop dat in de zorg nog steeds het inzicht ontbreekt hoe op een pragmatische manier standaard managementmethodes in te voeren. Niet mogelijk in de zorg? Kom nou, het ‘not invented here’ syndroom zal je bedoelen. Zo lang dit doorgaat zal de politiek geen andere keus hebben dan de botte bijl te hanteren en aangezien de meeste instellingen geen weerwoord hebben wordt de schade dan maar verhaald op de clienten. Een beetje meer creativiteit graag!

  6. Zo waterdicht als de declaratie bij de awbz per 1 juli voor alle extramurale instellingen geldt, op klant per minuut bij het zorgkantoor declareren dat zal bij pgb nooit te controleren zijn, derhalve een verstandig besluit om het PGB af te schaffen, hier blijft de factor fraude toch zeer hoog in het vaandel

  7. De enige reden dat de minister dit handhaafd, is volgens mij dat er net een besluit genomen is om het op deze manier electronisch te gaan declareren bij de zorgverzekeraars: 1 minuutje overschrijding en/of andere afwijking = totale afkeur van de declaratie. De zorgverzekeraar kan hier goed aan verdienen. Heeft allemaal niet zoveel met zorg te maken.
    Waar staat de staatssecretaris in dit geheel?

  8. Ik vind dat er wel een indicatie van tijd moet zijn maar op de minuut werken is vaak niet mogelijk.Cienten zijn vaak de enedag beter als de andere. Nu loop ik constant met een pda in mijn hand om elke minuut die ik werk te registreren(thuiszorg)Ga ik over de tijd dan moet ik dat wel weten te verantwoorden.Het gaat ook bij onze instelling om productie !! Ja ik werk nog steeds in de zorg ! Ik vind het heerlijk werk maar al die administratieve rompslomp wordt ik niet goed van ! Ik vraag mij ook inderdaad af of het in de kantoren ook om productie draaien gaat. Het alermooiste zou ik vinden als er iemand van achter zijn buro opstaat en een avond of nacht met mij mee op pad gaat! Dan zien ze wat de echte “productie”doet.

  9. ik ken ook pgb houders die op het eind van het jaar een gezellig familiefeest organiseren
    het pgb systeem is zo fraude gevoelig
    Weg met het pgb laat reguliere zorg over aan de profesionele opgeleide mensen
    die kijken naar wat er werkelijk nodig is aan zorg
    minutenregistratie per diret afschaffen
    Ik vraag als verzorgende immers ook niet of iemand in den haag 2 minuten buiten zijn pauze aandacht geeft aan mensen die een probleem hebben en dat willen registreren

  10. Bij mij als PGB budgethouder komt de thuiszorg mij verzorgen. daarbij wordt gbruik gemaakt van de minutenregistratie. WERKT PERFECT.!!! Uit de rekening die ik ontvang staat OP DE MINUUT NA GESPECIFICEERD wanneer en hoeeel tijd aan mijn verzorging is besteed. Afschaffing van de minutenregistratie kan fraude in de hand werken omdat alles handmatig moet worden verwerkt en dan zijn de nota’s te “manipuleren”. Mevr. leijten zou zich eens in de praktijk moeten laten voorlichten voordat ze zomaar een idee in de kamer deponeert. Ben het dus volledig eens met de Staatsecretaris om de registratie volledig over te laten aan de zorginstellingen.!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.