Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sterke daling wanbetalers zorgpremie

Het aantal Nederlanders dat de zorgverzekering niet betaalt, is voor het tweede jaar op rij flink gedaald. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal wanbetalers in 2016 met 11,4 procent gedaald is. Op 31 december 2015 telde Nederland nog 282.190 wanbetalers; een jaar later waren dat er 249.930. Dat meldt de Zorgverzekeringslijn.
Wanbetaleradobestock660420
Foto: Adobestock

Na jarenlange groei van het aantal wanbetalers is in 2015 de daling ingezet. Deze trend heeft doorgezet in 2016. Een aantal veranderingen in de zogenoemde ‘wanbetalersregeling zorgverzekering’ heeft hieraan bijgedragen, meldt Zorgverzekeringslijn.nl. In juli 2016 is de bestuursrechtelijke premie die wanbetalers moeten betalen met bijna 20 procent gedaald. Daarnaast wordt de betaling van de bestuursrechtelijke premie opgeschort als verzekerden een betalingsregeling treffen met hun zorgverzekeraar. Mensen houden daardoor meer geld over om hun schulden af te lossen. Een andere reden voor de daling is dat door samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars groepen bijstandsgerechtigden uit de regeling gestroomd zijn.

Wanbetaler

Mensen worden als wanbetaler geregistreerd bij het CAK op het moment dat ze zes maanden of langer geen premie hebben betaald. Verzekerden van wie de registratie als wanbetaler is opgeschort, zijn niet meegenomen in bovenstaande cijfers.

Rotterdam

Rotterdam is al jaren de gemeente met de meeste wanbetalers. Eind vorig jaar waren er 24.750 (4,8 procent) Rotterdammers die de premie zes maanden of langer niet hadden betaald. Toch was ook in Rotterdam sprake van een daling: in 2015 betaalden 5,3 procent van de inwoners boven de 18 jaar hun premie niet. De gemeente Kerkrade daalde van de zevende naar de tiende plaats, en Heerlen zakte van plaats vijf naar plaats zes.

Provincies

Van de provincies voert Flevoland de lijst aan met 2,8 procent wanbetalers, gevolgd door Zuid-Holland met 2,5 procent en Groningen 2 procent. De rest van de provincies staan hier ruim onder. Verzekerden die hun zorgverzekeringspremie niet kunnen of willen betalen, hebben vaker een lager inkomen. Bijna tweederde van de wanbetalers, zo’n 66,3 procent, heeft een bruto inkomen tot 20.000 euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.